Просто да помълчим

11666
Просто да помълчим
Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев неведнъж е казвал, че иска да опази семейството си от медийния интерес. Още по времето на кандидат-президентската кампания, а и след встъпването си в длъжност, президентът нито веднъж не използва семейството си за политически цели или за привличане на медийно внимание. Съпругата му се отдръпна от обществения живот и се посвети на трите деца.

Днес (бел.ред - вчера, коментарът е публикуван на 8.08), изправени пред едно от най-тежките изпитания, от семейството на държавния глава помолиха да бъдат оставени на спокойствие в скръбта си.

Продължаваме напред

Няколко месеца преди да родя, твърде объркана от пищното изобилие от бебешки колички, които се предлагат на този изстрадал свят (с ман...

Можем ли да го направим? Можем ли поне за миг да замълчим, без да изливаме злоба и без да причиняваме още болка? Могат ли медиите ни да се задоволят със съобщението на прессекретариата на държавния глава? Без да го допълват, без шок и ужас, без извънредно, без ровене в профили в социалните мрежи и личните блогове, без да разпитват съседи, съученици, познати. Без извънредни разкрития, без подробности, без папарашки снимки, без ексклузивни репортажи. Могат ли читателите, без да коментират тази новина?

Къде е границата между лично пространство и обществен живот, когато се касае за семейството на един президент, който ще бъде на този пост 5 или 10 години и който преди да бъде президент е бил обикновен човек, какъвто отново ще стане след изтичане на мандата му?

Покойният президент Желев също премина през подобна трагедия, но липсата на социални мрежи и форуми донякъде спести на семейството излишните коментари. През тази година американският вицепрезидент Джо Байдън загуби сина си. Това бе втора трагедия в семейството на Байдън, който през 1972 губи дъщеря си и първата си съпруга в катастрофа. Американските медии се задоволиха с кратко съобщение.

Дълги години семейството на бившият френски премиер, президент и кмет на Париж Жак Ширак успява да държи медиите далеч от по-голямата дъщеря Лоранс, която е с крехко здраве. Дали това е възможно днес е трудно да се отговори.

Синът на президента е починал от рядко заболяване

Най-големият син на президента Росен Плевнелиев - Филип, е починал внезапно от рядко заболяване без да е имал предварителни симптоми. ...

И докато пишех тези няколко реда след въпросите по-горе, няколко сайта ми отговориха на тях. За съжаление отговорът е не. Очевидно имаме много да учим като общество. Да бъдем хора най-вече. И просто да помълчим.

Коментар на Александър Николов, публикуван в chronicle.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com