"Работя по 12 часа": третата вълна на пандемията препълни руските болници

3238
"Работя по 12 часа": третата вълна на пандемията препълни руските болници
Снимка: iStock

В Москва и в Санкт Петербург лекарите и властите вече говорят открито за трета вълна на коронавируса. В много региони на страната са въведени нови по-строги ограничения, както и задължителна ваксинация, а някои болници отново ще бъдат обособени само за пациенти с коронавирус. Пред ДВ руски лекари обясняват по какво се различава третата вълна от предишните две и защо тя не е била предотвратена.

"Твърде много се отпуснахме"

Денис Проценко, който е главен лекар в една московска клиника, е убеден, че третата вълна, обхванала Москва и Санкт Петербург, до юли ще стигне и до други части на Русия. Той казва, че в интензивното отделение на неговата болница вече са настанени над 400 пациенти, ежедневно в клиниката идват над двеста души. 

"Това е повече, отколкото в пиковите дни по време на първите две вълни. Ние наистина твърде много се отпуснахме, що се отнася до носенето на маски и спазването на дистанция - всичко това, което правехме в продължение на година", споделя Проценко. Той предполага, че хората са се уморили от ограничителните мерки. И това е довело до третата вълна, смята лекарят.

Той казва, че клиничната картина при заразените с коронавирус не се е променила съществено. Но лекарите установяват съкращение на инкубационния период: първите симптоми се появяват средно четири до пет дни след заразата, а не седем до девет дни, както преди. Освен това при все повече пациенти организмът не откликва на терапията, помагала успешно при предишните две вълни. Точната причина за това още не е установена, посочва Проценко.

Преувеличени ли са рисковете от Делта мутацията?

И лекарите в Санкт Петербург потвърждават новия пик на заразяването. "Очакваме, че през юли ще достигнем зимния пик и дори ще го надминем. Още отсега случаите са повече, отколкото през пролетта на 2020-а", казва Михаил Черкашин, заместник-главен лекар в Медицинския институт "Сергей Березин" в Санкт Петербург.

Гърция ще иска негативен тест от всички руснаци, независимо дали са ваксинирани или не

Министерството на туризма обяви в неделя, че Гърция ще изисква отрицателен тест за коронавирус от всички пътници, пристигащи от Русия, ...

"Имахме време да се подготвим. Сега отново оборудваме болниците, които през пролетта се бяха върнали към обичайния си режим на работа. Трудно е да се предскаже какво ще стане", подчертава лекарят. Според него обаче има надежда, че до есента броят на заразените ще спадне, макар това да не може да се каже със сигурност.

Черкашин е на мнението, че шумотевицата около индийския Делта вариант на вируса е прекалена. Той наистина е значително по-заразен, но не води до по-тежко протичане на заболяването. Поради това медикът съветва хората да се ваксинират и критикува скептицизма им по темата: "Най-важната ми препоръка е да се постави ваксина. За съжаление имунизационната кампания в Русия все още върви твърде бавно и зле, поради което в някои региони бе въведена задължителна ваксинация. Естествено, трябва да се носят и защитни маски, да се мият ръцете и да се избягват събиранията на хора".

"Работя по 12 часа" 

И в други части на страната лекарите се опасяват от ръст на заразените през юли. В някои болници леглата още отсега не достигат. "Истински ад е, вече от два дни. Тази трета вълна ме събори. Работя по 12 часа, изтощена съм и почти нямам сили да говоря. И то, въпреки че в нашата болница има достатъчно лекари", казва за ДВ Елена Колчина, ръководителка на поликлиника в Красноярск. "Само вчера дойдоха 62-ма души с температура, 52-ма извикаха лекар вкъщи - преди не сме имали толкова много случаи", разказва тя.

Според Колчина болниците постепенно се препълват. Преди няколко седмици поликлиниките получили указания да настаняват всички пациенти с коронавирус над 70-годишна възраст. Но сега вече е трудно да се намерят свободни легла. "Мисля, че това е свързано с твърде бавната имунизация на населението. При нас са ваксинирани само 3000 души, което е нищо. Мой приятел от болницата ми разказа, че всички пациенти, които са докарани, не били имунизирани", споделя Колчина.

Русия възобновява полетите с България

Правителството на Руската федерация обяви решение за възобновяване на полетите на Русия с редица страни, сред които и България, считано...

Защо се стигна дотук? 

И в Брянск са останали съвсем малко свободни легла. Владимир Перлухин, който е лекар в една от клиниките в околностите на града, казва: "При нас все още има свободни места, но в Брянск, където изпращаме пациентите, има проблеми. Връщат пациентите без Ковид, тъй като леглата вече са заети от заразени с коронавирус."

Медикът смята, че резкият ръст на заразите е свързан с предприетите туристически пътувания: "Хората се отнасят безгрижно към ситуацията. Обикалят насам-натам в групи от пет до десет човека. Аз работя в приемната за пациенти и само за пет часа приех 30 души. И то все по-млади, ако се направи сравнение с първата и втората вълна."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com