Руски хакери с ушанки разбиват световния ред

7108
Руски хакери с ушанки разбиват световния ред
Снимка: iStock/Guliver

Великобритания обвини руски хакери за намеси в процесите на демокрацията, подриване на световния ред и удар срещу Запада. Хакерите си имат, според "Гардиън", и интересни имена: "Готината мечка", "Вуду Мечка", "Цар Тийм", "Пясъчен червей" и прочие други. А в основата на хакерските атаки, стоял, разбира се, Владимир Путин, който ръководел операциите по разбиване на западните демокрации през службата Главно разузнавателно управление (ГРУ), под чиято шапка действали хакерите.

Не се ли водеше Студената война едно време поне малко по-умно? Дори идеята за отровения по поръчка на Путин Скрипал изглежда по-правдоподобно. Обвиненията, които се сипят от Запад на Изток все повече нямат връзка с централния сървър на логиката. Казва се нещо от Тереза Мей и придворните ѝ министерства и служби, пуска се през "Гардиън" и "Би Би Си", препечатва се от стотици медии, пише се, че Русия е извършила някакво световно зло, после обвинението за световното зло се подкрепя от останалите западноевропейски държави, които с "декларации" и "изявления за подкрепа" се включват в ангелския хор на невинно-нежния справедлив и красив западен свят, който подмолно и мръсно е атакуван от източната империя на злото. Не че Русия или Великобритания не са извършили световни злини и не са способни да ги извършват и занапред, когато това отговаря на интересите им. Но злото има някаква логика, а не е бутафорна страхообразна пропаганда, която се препредава през медии и министерства, за да влезе и в главата на по-малко резистентната публика.

Ефенди, не сме дебили!

Политиците не трябва да коментират търговски сделки. С тази принципно правилна теза лидерът на хартия на ДПС Мустафа Карадайъ отказа да...

Какви са, все пак, тия руски хакери?

Общо взето тролове, но с малко по-висока компютърна грамотност. Това - поне според пропагандата - са някакви много зли персонажи, които създават фабрики за въздействие през социалните мрежи, произвеждат фалшиви профили, които след като натрупат с лековати статусчета популярност внезапно обръщат палачинката и почват да спамят неща само за политика, или пък правят съмнителни сайтове и страници, които със спонсорирани връзки налагат определена политическа адженда във Facebook. Руските хакери са тия, които са те накарали да лайкнеш някаква фалшива новина, после да я споделиш, после да ти пратят подобна от този род, след като са видели, че си клъвнал на първата, и лека полека да те разработят през собствените ти потребителски навици до степен, в която от нормален човек, който се мъчи да свърже двата края, но пък обича в петък вечер да седне на пейката пред блока, за да изпие една мастика, да се превърне в паравоенен хейтър-пехотинец, който сипе огън и жлъч по форумите, гласува за най-неподходящи политически лидери, мрази хубавите правителства и насъсква всички да избират нови и много зли типажи, които да ги заместят. Още тук възникват няколко въпросителни: как така руснаците се набиха в изконна западна територия и гордост - технологиите, успяха да разнищят механизмите и алгоритмите им, проникнаха в най-дълбоките тайни на функционирането им, и накрая (такава е често лансираната версия) направиха тъй, че да спечели Тръмп и тъй че да се случи Брекзит и въобще напълно попиляха целия Запад? Какво ни предлагате да вярваме? Че някакви митични персонажи като "Готината мечка" и "Цар Тийм" (вероятно трябва да си ги представяме с ушанка, бутилка водка и портрет на Путин на стената) са по-мощни от програмистите на Зукърбърг и години наред не могат да бъдат прихванати от тях, за да могат необезпокоявано да чукат по кокалчетата на демокрацията и да я събарят в самите ѝ основи?

Ето какво казва външният министър на Великобритания Джереми Хънт: "Действията на ГРУ са дръзки и безразборни – те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни. Нашето послание е ясно – заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност". 

С какво тези изречения са по-различни от стандартната пропаганда на Студената война? Сега общо взето Захарова пък ще даде пресконференция, в която ще каже, че нищо от това, което казват британците, не е вярно. На което те ще кажат, че казаното от руснаците не е вярно. На което руснаците ще кажат, че не е вярно, че не е вярно, че не е вярно. И тъй нататък. 

Май се съгласихме тихомълком "Газпром" да ни вдигне цената

Както обикновено, по-късничко вечерта и доста апокрифно в информационния поток премина една доста фундаментална новина – тази за ...

През това време "Готината мечка" и "Цар Тийм" сменят чипа на милионите западноевропейски граждани в едно мазе, а Путин стои до тях и боде от един буркан кисели краставички, докато потупва своите таравиши по рамото. Всички се смеят с колонизаторски смях като герои от анимационен филм и планират как да затрият Галактиката. Но само един британец може да ги спре. Това е той. Джеймс Бонд. 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com