С тези заплати врагове не Ви трябват

10924
С тези заплати врагове не Ви трябват
Снимка: Thinkstock

660 лева. Толкова става минималната работна заплата на преподавателите в системата на средното образование. Старши учителите и възпитателите ще взимат минимум 688 лв., а главните учители - 726. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв. Обърнато в проценти - говорим за 10 на 100 увеличение от 1 януари 2017 г.

Това е предвидено в анекс към Колективния трудов договор, който беше подписан от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и социалните партньори.

Кунева и социалните партньори подписаха за увеличение на учителските заплати

С 10% ще се увеличат минималните заплати на учителите от 1 януари 2017 година. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в си...

Тя се похвали, разбира се, в своя Facebook профил, като написа: "Днес (16 декември петък - бел. ред.) изпълнихме черно на бяло едно обещание, което дадохме през юни на Учителския събор, а именно 10% увеличение на учителските заплати. Беше трудна битка, но си заслужаваше", изразява удовлетворение Кунева.

Сега - цялата дандания, която се вдигна около увеличението на учителските заплати, беше много унизителен спектакъл. Първо ги обещаха тези пари на шоуто "Учителски събор", после се оказа, че Кунева никого не е питала за тази възможност. После търсиха пари в бюджета, защото обещанието пред препълнената "Арена Армеец" не може току-така да го "скипнеш", и накрая от кумова срама намериха някакви си 10%. И така естествено се налагат два основни извода:

Първо: Обърнати в чист разход, 60 лв. отгоре над заплатите стигат колкото да си платиш интернета и да напазаруваш криво-ляво за един ден. Ще кажете: "Пак е нещо!". Така е, но подобно увеличение по-скоро предизвиква нулева мотивация у българския учител, който отдавна иначе се е примирил с нищожното заплащане на труда си.

Между другото той се е примирил и с до голяма степен липсата на уважение в обществото към професията му, но това е тема от тук до Великата китайска стена. Не е толкова въпросът колко ще се даде (то винаги се дава на час по лъжичка), въпросът е в това, че шумно се рекламира грижа към образованието от хора, които не са стъпвали в училище. Не познават проблемите му, не искат да прогледнат за тях и си мислят, че с 60 лв. и иновативен образователен закон духовете се успокояват. Не - всичко си е по старому и става по-лошо.

Българите работят за 1.7 евро на час, с най-ниски заплати сме в ЕС

Българите получават най-ниските заплати в ЕС като работят средно за 1,7 евро на час. Заплатите у нас са 15 пъти по-ниски от тези в Дан...

Второ: Сериозно ли си мислят, че ще привлекат млади кадри за професията с начална заплата от 660 лева?! Че те по-добре, ако е така, да отиват сервитьори и бармани - хем бакшиши, хем поне с 200 лв. отгоре над предложението с адрес МОН.

Като гледам колко от моите познати и приятели, вече завършили за преподаватели, влязоха в училище, чудя се кой ще работи след пет-десет години в българското средно образование. Най-вероятно все ще се намерят такива, но дотогава кухите реформи, безсмислените стратегии и откровено глуповатите идеи ще са доразсипали родното школо.

Така че с тези заплати, скъпи учители, врагове не Ви трябват. Душманите са Ви обградили от всички страни: капризни родители, хленчещи глезльовци, излишни наредби, унизително отношение, обществени съвети и МОН като шапка на тоягата. Жалко, че само Вие си знаете какво е!

Автор: Румен Скрински

Вдигат с 10% минималната учителска заплата

Минималните учителски заплати се вдигат с 10%, а на останалите - с 8% от 1 януари. Това са се договорили на отраслов съвет синдикати, д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com