Шенген ще гледаме през крива Либия

9685
Шенген ще гледаме през крива Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Както обикновено, по коледните и новогодишните празници винаги има по някоя много сериозна новина, която или изплува на по-късен етап, или не изплува изобщо. Този път изплува – историята за либийския танкер "Бадр", който въпреки две съдебни решения в България се оказа със сменено име и отплавал извън българската акватория.

Историята е повече от абсурдна – заради спор кой на кого дължи едни пари (ама много пари), корабът стои в пристанище Бургас от есента на 2017 година насам. И точно преди поредицата от коледни празници, преди българският съд окончателно да обяви публично кой е прав – либийците, според решението, на борда на кораба се качва частен съдебен изпълнител, придружен от частни охранители, както и от представители на "Гранична полиция" и "Морска администрация". Набързо екипажът е изгонен, има твърдения от страна на либийците, че са заплашвани с оръжие и че граничните полицаи били "под командване" от страна на ЧСИ-то – според "Биволъ" това е Тотко Колев.

Кой и за какво спори – за над 9 млн. долара, като претенцията към Либия от българска страна е на "Булгаргеомин ЛТД". Името съвпада с държавна фирма от предишния режим – "Булгаргеомин". Дали обаче двете имат нещо общо – юридическа приемственост например? И по-важното – КОЙ успява да накара "Гранична полиция" да се задейства по такъв начин при още течащо дело? Явно ТОЙ е разбрал, че съдът няма да реши както му се иска ...

Скандалът е грандиозен, защото сега Либия ни обвинява в пиратство. Тепърва ще има и продължение – според журналиста Георги Милков танкерът е бил застрахован в Lloyds, най-известната в света компания що се отнася до морско право. Едва ли ей така британците ще оставят нещата, щом става въпрос за милиони.

Дотук държавата мълчи, само транспортният министър Росен Желязков взе да обяснява как това си било частно-правен спор. Само че не е, щом "Гранична полиция" и "Морска администрация” се намесват при течащо съдебно дело. А ако наистина представените документи за изземване на кораба и поставянето му под панамски флаг са фалшиви, тогава държавата се превръща в съучастник в пиратство.

Хубава работа, ама Бойкова

Сагата с винетките безспорно се превърна в първия голям скандал на 2019 година. Но същината на скандала лъсна съвсем рано сутринта в съ...

Къде сега е Бойко Борисов да обясни колко са сигурни границите ни? А Цветан Цветанов няма ли да се изкаже как сме изпълнили всички формални критерии, за да влезем в Шенген? Преводът на думата "формално" от английски е "официално". Само че на български език тя има и значение на нещо, пред което няма пречки, но още не се е случило съвсем по установения ред. И този нюанс е изключително натрапващ се в случая. Защото иначе знаем да говорим каква държава е Либия, какво властва там, но нашата държава бързо се приравни с нея.

България формално е член на ЕС, но на практика не е. България не иска да изпълнява своите задължения като член на ЕС, когато не ни отърват – и на управляващи, и на опозиция. Затова и България не я пускат в Шенген – защото такива работи като с либийския танкер ясно показват как и формално, и на практика първият закон, властващ в България, е този на мутрите – каквото поискам, си е мое.

И да не забравяме – КОЙ стои зад това нещо, наречено "Булгаргеомин"? Нека отговори някой официален представител на държавата. Защото щом "Гранична полиция" и "Морска администрация" така бързо му изпълняват капризите, явно е няКОЙ с много голямо влияние. Такъв, който счита, че законите са само за другите.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com