Сиртаки на абсурда

6240
Сиртаки на абсурда
Снимка: БГНЕС

Блокадата на гръцката граница продължава за неопределено време, след като на срещата между български превозвачи, гръцки фермери, транспортния министър Ивайло Московски, гръцкия посланик Стоидис и областния управител на Благоевград отново не се постигна споразумение.

В един от форумите участник с прякор Стар византиец задава следния въпрос: „ Нямате ли чувството, че гърците доста ни мразят в последно време?“ „Отприщените“ от него отговори и коментари за все по-абсурдното изпитание на блокираната граница могат да бъдат сравнени само с мътен порой или помитащо торнадо. Само че то е словесно и виртуално и не може да отмести тракторите на гръцките фермери, да разрита димящите скари и трапезите с вино, и да отвори път на дългите опашки от тирове и най-вече на здравия разум.

Ако не си кривим душите, факт е, че в последно време съществуваше относително устойчив, нормален и полезен дори „режим на съседство“ – гърци местеха бизнеса си в България, българи си купуваха къщи в Гърция, развиваше се търговията, обменяхме студенти. Е, разбира се, говорим за балканска идилия, с всичките й изцепки, изхвърляния, надхитряния и номера, но все пак удържана в добрия тон.

В капана на безизходицата

От близо месец обаче обстановката на блокираната българо-гръцка граница е повече от усложнена, няма с кого да се преговаря, за да се намери решение, тъй като легитимната държавна и местна власт в Гърция е с шапка-невидимка и отговорността се явява ничия. Гръцката полиция също остава безучастна или безсилна да се справи с осигуряването на коридор за преминаващите товарни камиони и това окончателно отпраща ситуацията „в задънена улица“.

Дори по-далеч: в безизходица, защото усилията на българското правителство и категоричният, вече и доста емоционален, ангажимент на министъра на транспорта Ивайло Московски, солидарната и навременна подкрепа на областната управа в Благоевград не помагат. Безизходица, която все повече се нагнетява и ожесточава, разраства се и поради икономическите загуби, и поради безчовечността към „хванатите в капана“на километричните опашки, изнервени, недоспали и неумити хора, и поради нелепостта на унижението, и най-вече поради недопустимото погазване на всички норми на добросъседство от страна на Гърция.

Бъркат ли се Русия и Турция в българската политика?

Голяма част от българите вероятно изобщо няма да мислят дълго, преди да отговорят на въпроса дали Русия и Турция се бъркат във вътрешни...

Българският бумеранг

От пет дни, като форма на ответен удар, всички пунктове по границата са блокирани и от наша страна от български превозвачи и шофьори, като действията им се подкрепят от единодушно приета декларация на Народното събрание. В документа се съдържа и призив до Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция.

Целта на гръцките фермери и земеделски производители изглежда ясна: те се борят за правата и привилегиите си. Въпросът е: „Защо на наш гръб?“. Вероятно, защото на чужд гръб и сто тояги са малко. Но блокадата нанася щети не само на България, и не само към днешна дата: тепърва ще има да се срива туристическият обмен между България и Гърция, от което – логично – губят и двете страни, ще се влошат комуникациите на всички нива и зорлем ще възникне телена ограда на взаимоненависта - там, където сега има само граница между държави-членки на ЕС.

Автор: Мирела Иванова, Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com