Скандалът с българското гражданство: Защо чак сега?

8273
Скандалът с българското гражданство: Защо чак сега?
Снимка: БГНЕС

За скандала в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която отдавна е под контрола на ВМРО, се знае поне от четири години. Но сега прокуратурата изведнъж се задейства. Човек може да си помисли, че цялата акция има една цел: подчиняването на Каракачанов, пише Полина Паунова в коментар за Deutsche Welle.

Годината е 2014. Според разследване на прокуратурата, Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализацията на чужденци на основание български произход, което е едно от изискванията за придобиване на български паспорт.

Каракачанов избрал Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ, можело да стане и областен управител

"Аз съм го предложил за този пост, а не за другия по предложение на "БГ патриот". По-добре началник на ДАБЧ, защото областен управител...

Развоят оттук-нататък

Резултатите от прокурорската проверка бяха толкова скандални, че единственото логично обяснение за действията на ДАБЧ изглеждаше да е това: корупция. От 1500 проверени удостоверения за български произход половината се оказаха издадени без каквито и да било доказателства, независимо от законовото изискване да има поне един документ за възходящ българин в родáта на кандидата за гражданство. В отговор на разследването служебният премиер Георги Близнашки моментално уволни временния шеф на ДАБЧ Йордан Янев.

Сигналът до прокуратурата е подготвен от бившата шефка на дирекция “Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева. В резултат между 2014 и 2016 година са прекратени над 7000 преписки за натурализация. Когато Екатерина Захариева (ГЕРБ) поема поста министър на правосъдието, тя застава зад служителката си и обявява, че търговията с българско гражданство е недопустима. По-късно ВМРО (които подкрепят кабинета „Борисов 2") ясно показват какво искат: в декларация от парламентарната трибуна настояват за уволнението на Катя Матева. Малко по-късно тя получава нареждане да подготви за преразглеждане всички над 7 000 стопирани преписки.

През януари миналата година случаят е разказан в журналистическо разследване на „Медиапул". Два месеца по-късно Министерството на правосъдието заявява, че ще пресече търговията с българско гражданство. Междувременно по темата пишат различни медии, сред които вестниците „Сега" и „Капитал".

Водевил

Възраждане обвини ВМРО и Каракачанов заради порочни практики на ДАБЧ

Тази сутрин, екипи на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, нахлуха в офиси на Държавната агенция за българит...

Днес годината вече е 2018. От ДПС обявяват, че ще инициират анкетна комисия в парламента, която да се занимае именно с това - търговията с българско гражданство. Но всички тези начинания остават спорадични, изглеждат без продължение, а властта все едно не чува, че по темата се говори. Прокуратурата пък сякаш забравя за проверката си от 2014 година.

Междувременно правителството отдавна се е сменило, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е предложил Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ. Всичко си върви постарому. До тази седмица, когато се стига до шумната акция в Агенцията за българите в чужбина. Харалампиев е арестуван, а публичните обвинения са именно за търговия с българско гражданство.

Вследствие се разиграва водевилен сюжет: повтарят се всички онези обвинения, разследвани преди това от редица медии, но останали без обществен отзвук. И тъй като връзките между ВМРО и Агенцията са видими и проследими в годините назад, вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов мелодраматично заплашва, че ще се гръмне, ако бъде доказана корупция, въвличаща формацията му в скандала.

В името на стабилността

Случаят може и да Ви изглежда странен, но всъщност е съвсем обичаен за родната действителност, в която централна роля има държавното обвинение. За да се разбере казусът с “внезапно избухналния” скандал с българското гражданство, за който е ясно е, че съществува поне от четири години, трябва да се обърне внимание на политическия контекст. А той, разбира се, е свързан с вълшебната думичка „стабилност". Иронията е, че тази стабилност, която тресе цялата държава, в момента зависи изцяло от „Обединените патриоти". И затова те трябва да бъдат подчинени, като достъпът до власт (който в България май вече се е превърнал в синоним на корупция) не е достатъчен.

ДПС смята, че от ГЕРБ са покрили скандала с издаването на български паспорти

„Няма решение на ДПС за бойкот на заседанията. Всяка сутрин заседава парламентарната група по актуални въпроси за деня, по прогр...

Само преди седмица именно лидерът на ВМРО изигра посредническа роля, за да запази управлението след поредния скандал, сътворен от „Патриотите" - става дума за срамното изказване на колегата му вицепремиер Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Малко по-отдавна пък Каракачанов игра ролята на “синя каска” в разрива между Симеонов и Сидеров. А наред с всичко във военното министерство стои на дневен ред милиарден харч за армейско оборудване.

Затова във ВМРО трябва да знаят, че е необходимо да действат в интерес на стабилността. Трябва да знаят също така, че ако не действат стабилно, стабилността на управлението ще се стовари върху партията и лидера ѝ. Защото както едно разследване може да се бави четири години, така може и изведнъж да стигне до уличаващи доказателства, нали така?

В подчинение

Случаят с българското гражданство е на път да се превърне в христоматиен за всички онези описвани неведнъж разследвания, с протакането на които държавното обвинение държи в подчинение редица политици. За сходен пример на най-високо ниво може да се приеме и онази почти комична случка със суджука, който трябвало да стигне до премиера Борисов. Ами ако един ден, след четири години например, разследването покаже, че суджукът наистина е пристигнал?

Така че проблемите в казуса “Българско гражданство” са поне два. Първият: самата търговия с българско гражданство, за която се пише и говори от години и която потвърждава подозрението, че корупцията е просмукала всички нива на българската държавност. И вторият: репресивният апарат, който не просто взима заложници, а направо внедрява свои “подчинени” във властта, за да действат така, както е нужно за опазване на стабилността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com