Столичанка за чудо и приказ!

15829
Столичанка за чудо и приказ!

Последни топли дни – градинки, детска глъч, бира, цигара, лаф с приятели, изобщо кеф! А можеше да не е така… Съвестта ми ме мъчи. Вече повече от година се опитвам да съм примерна столичанка – не ми позволяват, но аз се опитах, наистина…

Работата е там, че имам куче и съм пушачка. Всъщност кучетата са две, но това няма кой знае какво значение.

Готвят амнистия за пушачите

Депутати готвят амнистия за пушачите. Народни избраници от ГЕРБ обмислят предложение да се върне старото положение за тютюнопушене на ...

Преди година Столичната община прие Наредба, определяща правилата за стопаните на кучета. В нея изрично е отбелязано, че лаещите четириноги не може да бъдат разхождани на детски площадки, както и че отговорните стопани трябва да носят със себе си и документите на кучето.

И понеже съм расла в комунизма и оттам ми е останала една такава изпълнителност, завтекох се още на следващия ден към общината – извадих необходимите документи, направих копия, дори ги сложих в едно пликче на входната врата да не ги забравям. Изобщо – столичанка за чудо и приказ! Медиите вече гърмяха колко бройки стопани са били глобени по паркове и градинки, а аз гордо си казвах: „Е, тея хора що така не са се подготвили“, и тайничко се надявах да ме спре някой зъл общинар да ми поиска документите, които ще му навра в… очите.

Мина време… Имаме си парк, ама е далечко, разхождах песовете в една бивша детска градинка до нас. Бивша, защото имаше пързалка, ама вече я няма, а катерушката така е обрасла, че ако не си живял в квартала 20 години, изобщо няма да знаеш какво е имало там. Чудех се, ако се появи инспектор, дали ще мога да го убедя, че това вече не е детска площадка.

Освен че имам две кучета, както споменах в началото, съм и пушачка. И родител. Ужасна комбинация, признавам, но никой не е съвършен. Та когато е топло и като си вземеш детето от училище, оставаш с него в двора, за да си поиграе със съучениците.

Забраната за пушене няма да падне

Въпреки фалитите на кръчми и протестите на собствениците им здравното министерство няма да отстъпи от пълната забрана за пушене. Това ...

Не се гордея с това, че пуша, ама в тая криза нервната система си иска отдушник. Та преди 1 юни – вземам една бира, излиза детето и ние сядаме на лафче с другите родители. Но ето че подготвиха закона тези добри хора – в името на здравето и бъдещето на децата ни. Намерихме си майстора, казах си! Даже с мъжа ми гордо заявихме на децата, че от утре, 1 юни, вече няма да се пуши, защото имаме Закон! Децата бяха изключително въодушевени и за първи път свързаха Бате Бойко с нещо положително (или поне така ми се стори, все пак трябва да възпитаваме децата в уважение към властта).

Дойде 1 юни – балони и празненства! Дръпнах една цигара набързо вкъщи на балкона и тръгнах към училището. Първия ден бях не човек, а желязо. На втория ден един нервен татко се поогледа веднъж-дваж, извади цигара и запали... На третия ден станаха двама (мъжете са по-смели), на четвъртия ден мина директорът, запали и той … и бяхме дотам. Даже в детството се върнахме, палиш и се оглеждаш като тийнейджър. Бях си подготвила и бойно-защитна реч, в случай че се появи някой инспектор. За тежкия работен ден, за кризата, за това, че е по-добре да запалиш, отколкото да таиш стреса у себе си, и изобщо всички доводи, които може да измисли едни пушач, на когото са иззели цигарата.

Та така, вече година след Наредбата за кучетата и три месеца след новите правила за тютюнопушенето, следобед вземам детето от училище, изпушвам една цигара с учителката, докато ми разкаже какви ги е надробил моя хубостник. После извеждаме кучетата от вкъщи и всички заедно – кучета (домашни и квартално-бездомни), деца и родители с бира и цигари, играем на площадката. И никой не ни закача… Само че както вече отбелязах, аз съм расла в комунизма и обичам да спазвам правила. Хубаво, обаче на никой не му пука за тях, дори на тези, които са ги създали. Как тогава да имаш респекта да ги спазваш сам?

Автор: Евгения Гигова

 

Депутати искат реванш за пушачите

Независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов коментираха пред Тв7 драконовските мерки, приети от Парламента срещу тютюнопушене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com