"Сурва" по време на чума

13746
"Сурва" по време на чума
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Ако имаше чума, залавях ли сватба?!" Така с неприкрит присмех Йовковият герой хаджи Драгана, първенецът в селото, отговаря на мистичните страхове на местните. Хаджията е решен да омъжи дъщеря си Тиха и разубеждава на бърза ръка старците, че хората не от чума, а от страх умират. Ала злокобният плащ на болестта покрива героите до края на историята, въпреки тържеството на любовта.

Уважаеми читатели, "През чумавото" на Йордан Йовков звучи в тази минута по-актуално от всякога. Въпреки ужасяващата водна криза и тежкия живот, който перничани водят от месеци, отново се правят опити проблемът да бъде сведен до скромните обеми на язовир "Студена". Този път през ежегодния Фестивал на маскарадните игри "Сурва", който е емблема на региона. Празникът няма да се състои и това е както прагматично, така и морално решение. 

Кметът на Перник: Готвим се за една много по-мащабна "Сурва" догодина

В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно с ремонтните дейности, които се извършват във връзка с водн...

Прагматично е, защото без елементарния достъп до течаща и чиста питейна вода, няма как да се обезпечи хигиената на толкова голямо струпване на хора на едно място. Който е ходил и като участник, и като зрител на този иначе прекрасен маскарад, знае за какво става дума. Решението тази година да няма "Сурва" е и морално. Как въобще ни побира умът да се отдаваме на веселие в един бедстващ град, докато толкова много хора ежедневно се чудят откъде да осигурят вода за себе си и семействата си? Всъщност това не е въпрос, на който очаквам отговор. 

Уважаеми читатели, в никакъв случай не съм на страната на отговорните за проблема институции. Те трябваше да предотвратят тази криза още в нейния зародиш. Но къде отива нашата чисто човешка солидарност с местните - дори когато настояваме фестивал, който определя духа на региона, да се мести, да речем, в столицата? Що за избор правим: да подсигурим веселието си, вместо да купим минерална вода за една седмица на някоя възрастна старица в града например? Каква ще е тази "Сурва" по време на чума, ако разрешите, разбира се, аналогията с Йовков?

"Перничани не са виновни заради наложения воден режим, а кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина пък съвсем нямат никакъв досег с водния проблем на града". Това е откъс от отворено писмо (вижте повече от него тук) до институциите на граждани, които искат фестивалът да се случи въпреки проблема. Ще си позволя само да кажа, че дори "Сурва" да отиде в София или на Луната, няма да е честно към местните някой да разполага по свое усмотрение с празника им. А на тях не им е до звънци, кукери и плашилки точно сега. Повярвайте!

И ако Йовков не ни е достатъчна камбана, отгърнете началото на "Декамерон". Там е направен блестящ разрез на обществото във Флоренция, обхванато от чумата. Бокачовите герои бягат от ужаса в прескъпите си вили, за да се отърсят от него с весели историйки. И ние ли ще ползваме "Сурва" за отдих от кризата, като я оставим междувременно да вилнее?

Граждани искат "Сурва" въпреки водната криза в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" да бъде преместен в София. Под това искане се обединиха граждани, които са изпрати...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com