X
 
 

Свободата, смъртта и робството вчера и днес

5197 15
photo of Свободата, смъртта и робството вчера и днес
Снимка: wikipedia
По пътя към Централна гара видях един гологлав младеж с тениска с надпис: “Свобода или смърт”. Което ми навя мисли относно това колко е сбъркана представата за Възраждането из нашата клета територия.

Не, гологлави приятелю (?)! Не става дума за едно елементарно освобождаване от турците. Нито за това всички турци да минат под ножа, както много се иска на индивидите с твоите убеждения. По този пункт на няколко пъти по различни поводи съм влизал в онлайн спорове с неонацисти. Обикновено коментарът им е: „Спри да цитираш.” Защото самият Левски е казал, че проблемът са единствено турците, които са във властова позиция, а с другите би следвало да си живеем мирно и да сме равни пред закона, както би следвало да е във всяка нормална държава. Тук вероятно някой неонацист би коментирал ядосано, че не сме нормална държава и няма равенство на всички етноси пред закона. Но кой е виновен за това положение? Етносите? Или политиката на държавата?

Впрочем подобни либерални изказвания имат и други възрожденци, но горчивата истина е, че от училище ни набиват канчетата колко отвратителни са били турците. И как постоянно е имало кланета. Ами не… Кланета не е имало постоянно. Но за да го узнае, човек трябва да си направи труда да прочете някой пътепис… На Любен Каравелов, например. Няма да издавам заглавието му, за да не улеснявам мързеливите и без това читатели. Или няколко статии на Петко Славейков, например. Каравелов, да кажем, спокойно пътешества из България. И сам казва, че в Пловдив открай време е така и там конфликти рядко се срещат. Естествено, не такова е положението във всички региони, но това е друг въпрос. Целта на този пример беше единствено да опровергае вечната теза за кланетата.

Понятието "роб" пък във Възрожденската литература е доста хиперболизирано, защото една от основните цели на публицистиката е да зашлевя шамар след шамар на апатичното същество, което допреди възрожденците дори не е съвсем българин. Както казва Пенчо Славейков в известната си статия „Българската литература от вчера и днес”, възрожденските интелектуалци са изпълнили именно тази мисия, да убедят обитателите на българските територии, че са българи, че са нация. Мисия, която е по същество успешна.

А относно свободата… Идеалът за свободата е постигането на едно състояние, което да те направи завършен и истински човек. Така да се каже – да еволюираш. В този смисъл понятието свобода е наситено с повече смисли, отколкото ни се струва днес. Тук не става дума само за физическа свобода, а и за една духовна свобода, без която териториалното освобождаване би изгубило смисъл. Впрочем по дефинициите както на Сенека, така и на Пенчо Славейков, по време на Възраждането на българската територия е имало свободни хора. Тъй като свободен е човекът, който е готов да рискува живота си за постигането на една идеална цел. Обратното – робът е този, който за нищо на света не иска да рискува, който ненавижда положението и често се оплаква от него, но в същото време не би направил нищо за промяна на статуквото, воден от инстинкта да си запази кожичката.

По тази дефиниция възрожденските революционери, една „капка” в морето от българщина, както е било тогава, както (за съжаление) е и днес, са били свободни хора. Защото служейки на висшия идеал, поставяйки благото на другите над своето лично благо, те са готови да умрат, и мнозина от тях умират. Докато основната част от населението се страхува да се бори за свободата си. Нещо, което (вярвам) е било ясно на повечето хайдути. Все пак тези хора редовно са обикаляли страната от край до край, живели са сред народа и е нямало как да не го познават доста по-дълбоко, колкото го познаваме днес.

И какво излиза? Честито! Живеем в държава, в която населението масово се състои от роби. Така е било вчера, така е и днес. Не е нужна кой знае каква наблюдателност, за да го забележиш. Хора, които избират комфорта на мизерията, пред борбата за по-добър живот. Едни вечни мрънкала, които с нищо не са доволни. Които вероятно не са доволни и със себе си, но това е процес, който се случва някъде вътре в тях. Които много знаят да говорят, както вероятно са говорили и по време на Възраждането, но стане ли дума за истински действия, прекланят главите си, за да не ги посече сабята.

В същото време масово се шири представата, че главната борба на възрожденците е било просто едно освобождение от турците. Ако беше така, този период нямаше да се нарича Възраждане. Защото Възраждането е един просвещенски проект, който се разгръща в България. Един цялостен процес, който иска да работи с човешкото същество – да го „возвиси”, да го издърпа за косата от калта, в която обича да се въргаля, да му покаже новите пътища на свободата.

За майките и хората

Ние сме обикновено българско домакинство, ситуирано в София. От няколко месеца членовете ни вече са трима и влязохме в графа "Проблемни...

Нещо, което не се случва и до днес. Българинът не е свободен човек, той не се държи като такъв.

Колкото до момчетата с тениски „Свобода или смърт”. Те се тупат по гърдите с гръмки слова, пишат се по-българи и от българите. Но са българи по един немски начин, по един „чист” начин. Те врещят: „Свобода или смърт!” В следващия момент врещят: „Sieg Heil!” А след това като типични „патриоти” и любители на футбола крещят: „Кур за Левски!”

И от истинска свобода нищичко не разбират. Те по-скоро си мечтаят за едно ново робство на техните малки идеи. И всеки ден погазват завета на българските възрожденци. Без дори да го осъзнават. Без дори да си задават въпроси. Просто така. По инерция.

 

Автор: Йордан Константинов

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 5 ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 месеца Профил на трол?
  Геноцидът \"ДЕВШИРМЕ\" - КРЪВЕН ДАНЪК е най-гадния вид геноцид, защото де факто имаме народ, но всъщност това е аморфна маса, тъй като е без ЕЛИТА който е хирургически изрязан от тялото на народа. Резултатите се виждат много ясно от коментарите по-долу.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Така нареченият "кръвен данък" не е геноцид. Холокостът е геноцид над еврейския народ извършван от германските нацисти през Втората Световна Война. Подобен "кръвен данък" са практикували самите нацисти. Те са отвличали буквално деца на семейства от Източна Европа като Полша, Чехословакия, дори СССР. Основният критерий е бил расовите белези, тоест децата трябва да изглеждат &quo виж още ›› t;истински арийчета" - със сини очи, руси коси и т.н. Доколко това е "елитът на нацията"? Въпросът е меко казано спорен. Това е безумие. Безумия са вършели и османските турци, но вече го обясних, до към 17-ти век системата на еничарския корпус се разпада и вече я няма непосредствено преди освобождението на България. Елитът млади човече си го е имало и след 1878 г. Как иначе ще си обясним възраждането? Или този урок ти си го пропуснал в училище? Същия този елит по който тъгуваш днес го няма, защото го избиха комунистите след 1944 г. Когото не успяха да убият, вкарат в концлагер, изселят и т.н. го прогониха в чужбина. Затова сега няма елит - виновни са ти руснаците а не турците. На руснаците се сърди.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Абе ходя си аз към Ндк и виждам един травестит с тениска на ес и пише /единни в многообразието/ на английски разбира се и го питам на къде си тръгнал. То ми отговаря, аааа след няколко часа има гей парад на там съм тръгнал и там ще бъде и йордан константинов , и теодор спасов ще бъде и всичките и actualci
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Поздравления! Много хубава статия написана много добре! Изглежда в България все още има мислещи хора а не само зомбита. Защо България се напълни със зомбита? Ами защото най-лесно се усвояват простотиите, лесносмилаемия материал. Имаме две неизвестни в уравнението: Турци и българи. Турците са лошите а българите са добрите. Повече не ти трябва да мислиш! Естествено е че всичко друго което е малко по виж още ›› -сложно от това елементарно уравнение изисква усилие на мозъка, да мисли, да се напряга. А българинът казва: "Най-много мразим да мислим!". Като изходим от тази отправна точка, каквото повече да си говорим освен че имаме българи и турци се оказва безполезно. Например, много турски държавници, като например Стефан Богориди, на турски Стефанаки Бей, имат български произход. В посочения конкретен пример Стефан Богориди е потомък на известния български духовник и народен будител Софроний Врачански. Стефан Богориди е бил доставчик на храна за османската армия по време на руско-турската война от 1787 г. Това прави ли го "предател"? Нищо подобно. Стефан Богориди е подпомагал много българи при сдобиването им със земя, при обучение на студенти, като Гаврил Кръстев и Георги Раковски например. Също така известната Желязна църква в Истанбул наречена на него Свети Стефан е построена с негова помощ. Но тези неща са много сложни за българските "националисти" и те най-вероятно дори не подозират че в миналото е имало такива хора. За тях всички са "турци" и "българи", "Левски" и "ЦСКА". Нищо друго!!!
 • ДуПеСе да се закрие 3.1 ДуПеСе да се закрие преди 5 месеца Профил на трол?
  Какво е кръвен данък? Как набират харем? Баташко клане? Арменски геноцид? Кюрдски геноцид? Изтреблението в цяла турска Тракия? Сред националистите се намират и турци и цигани. Казват: "Българите по-добре управлявате от Ердоган и по-малко крадете". Ама сега е модерно да подкрепяш ислямисти.
  : 8 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Като ще говорим кой по-добре управлява, сещам се за анекдот от времето на развития социализъм: Един българин се надсмивал над турчин, че в Турция имало 90% неграмотни и само 10% грамотни, а при нас е обратно. Турчина отговорил: При нас има 10% грамотни, но те управляват, а при вас е обратно. Макар и с малки разлики, тов важи и сега.
  : 0 !
 • номер 3 3.3 номер 3 преди 5 месеца Профил на трол?
  До: 3.1 Кръвен данък, или така нареченото девширме, представлява принудително отнемане на някои деца от мъжки пол от родителите в семейства немюсюлмани на възраст до 18 години с цел набиране на войници за еничарския корпус. Възниква през 14-ти век и напълно изчезва през 17-ти. До голяма степен отпадането на кръвния данък се дължи на опасността за империята от многобройните еничарски бунтове и въс виж още ›› тания, много от тях с ефекта на военен преврат. Баташкото клане е най-добре описано в "Записките" на Захарий Стоянов. Чел съм ги няколко пъти в едно от най-ранните му издания. В него е изклано почти цялото население на Батак в това число бременни жени и деца. Жертвите са хиляди. Същевременно обаче искам да добавя, че клането в Батак не е някакво уникално събитие за света, нещо като Тунгуския метеорит. По време на 30-годишната война в Европа през 17-ти век например, е изклано почти две трети от населението на Вюртемберг от войници. Това не е някаква военна операция, а мародерски действия, безчинства изнасилвания, палежи, убийства. Може да се окаже, че Батак бледнее с религиозната война в Европа и конкретно трагедията на жителите на Вюртембург. Само че като срещнеш някой германец днес едва ли ще ти опява: "Аууу, ти знаеш ли шведите какви са зверове, как са разпаряли коремите на бременни жени във Вюртемберг?". Подобни безчинства е имало и в Индия, когато е била колония на Британската империя. Арменският геноцид е отделна тема и е много дълга, май само Турция не го признава доколкото знам. Самият Хитлер в "Моята борба" е задал риторичен въпрос: "Кой сега си спомня арменския геноцид?". С което хем го признава, хем го оправдава (тоест може и той да подготви един такъв подобен). Абе вие на училище не сте ли ходили бе хора? Но всъщност май в учебниците не всичко от това ще го намерите. Много от фактите ги има в документални филми, историческа литература, само някой трябва да прояви интерес да чете и гледа, има интернет, кабелна телевизия, има и още библиотеки, не са изчезнали!
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 3.4 ДуПеСе да се закрие преди 5 месеца Профил на трол?
  Турските мекерета не могат да четат, само да пишат срещу грантово заплащане.
  : 1 !
 • Анонимен 3.5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Само да вметна една подробност, която нашите историци,къде съзнателно,къде несъзнатлно пропускат- в началото наистина момчетата са ги насилвали да ги вземат в армията като са ги наричали еничари,което означава- НОВ ВОЙНИК, а не като по учебниците ни да ни обясняват,че това е лоша и мръсна дума. След като си отслужат военната служба,получавали много привилегии- земя,пари и нещо като стипендии,ако и виж още ›› скат да учат.След като това е станало факт,младите отивали сами да кандидатстват за тази служба. Някакъв еквивалент на сегашните американски войници(всички влизат в армията,не от патриотизъм, а от ползите след това).Такива като оня малоу.ник-дупесе да се закрие, могат с години да квичат,че това е измислица,но истината много боли,особено,когато не искаш да я приемеш.Спрете да четете само и единствено дядо Вазов и Захари Стоянов, има и друга литеретура за нашето минало,което е много много по достоверно и най-вече ЛОГИЧНО.
  : 1 !
 • ДуПеСе да се закрие 3.6 ДуПеСе да се закрие преди 5 месеца Профил на трол?
  Даваш ли, даваш балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? Ами дай си децата на Ислямска държава и Алкайда. Със сигурност ще станат по-богати от тебе! Мръсна турска подлога...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 2 ДуПеСе да се закрие преди 5 месеца Профил на трол?
  Поредната анти-българска статия! Ама те не са клали и арменците а? Мирно и кротко са си давали кръвен данък? Кой крещял "Zig Heill"? Нали камерите снимаха и такъв нямаше? Побеснял комунист! Oсвен само автора да вика "Гяурите на сапун" и всички на колене пред Ердоган. Киряк Стефчов Турската пета колона здраво плаща на Кириак Стефчовци безброй.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Боклук
  : 4 !
 • ДуПеСе 2.2 ДуПеСе преди 5 месеца Профил на трол?
  Тъп ислямаджия
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Поздравления за точната и истинска статия. Много рядко се пишат статии, за това колко сме били"роби" по време на османската империя и за тези прословути "кланета". Поздравления отново.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  А да внесем уточнение, демек (турцизма е умишлен)за да си "свободен" преди всичко трябва да си от мъжки пол, защото свободните човеци-жени, осмелили се да тръгнат по гората са били масово оплювани, че си оставяли децата и прочие, и прочие....м-да така нали?ТАКА!!!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.