Турската версия: Протестирайте си, не ни пречите*

7137
Турската версия: Протестирайте си, не ни пречите*
Снимка: Getty images/Guliver

Назан Боскурт е сред десетките хиляди държавни служители, освободени след опита за преврат в Турция през юли 2016-а година. През януари 2017-а година тя губи работата си в Службата за адресна регистрация в Анкара. Подобно на много от другите служители, освободени след опита за пуч, и тя изтъква, че е невинна.

След неуспешния опит за преврат, на 20 юли 2016 година Ердоган обяви извънредно положение и започна да "прочиства" страната от предполагаеми терористи. Същевременно президентът с декрет освободи около 125 000 държавни служители по обвинението, че са свързани с движението на Фетхуллах Гюлен. Именно на него се приписва организирането на опита за преврат.

"Работих в моята служба в продължение на десет години. През това време нито един полицай не е идвал да ме разпитва, срещу мен никога не е водено разследване", разказва Назан Боскурт.

"Искам си работата обратно"

Бившата служителката решава да протестира, присъединявайки се към акцията "Искам си работата обратно". Тя е създадена от университетски служители, които също са освободени с декрет.

33-годишната Боскурт вече от три години и половина се събира ежедневно със съмишлениците си пред Паметника на човешките права в Анкара. Бронзовата фигура е на замислена жена, която държи в ръце Всеобщата декларация за правата на човека. Пространството около паметника традиционно е място за срещи на граждани, които настояват за повече права и свобода.

Полицията прави всичко възможно да попречи на протестите, в които участва Боскурт. Паметникът многократно е бил блокиран, а Боскурт е била задържана. Поне засега не са ѝ били повдигани обвинения.

Назан Боскурт е особено възмутена от това, че конкретни основания за освобождаването ѝ така и не са назовани. При това тя не е единствената - хиляди бивши държавни служители се оплакват, че уволненията им не са били аргументирани.

Комисията е само фасада

През юли 201 година турското правителство създаде специална комисия, която да разследва оплакванията. На вниманието ѝ бяха внесени над 120 000 молби за преразглеждане, като едва 12 200 или около 10 процента от уволненията са отменени и засегнатите са се върнали на работа.

Правните експерти отправят остри критики към комисията. Професорът по административно право Метин Гюндай казва, че тя не е независима. И обяснява защо: нейните членове се назначават от президента. Освен това по време на процедурата засегнатите нямат право да се защитят пред членовете ѝ. Според Гюндай комисията е просто фасада.

И Назан Боскурт не е върната на работа. "Молбата ми беше отхвърлена. Но аз въобще не вярвам на комисията." Тя смята, че аргументацията на институцията е абсурдна: "Моето освобождаване се оправдава с разследвания срещу мен през 2018-а и 2019-а година, а аз бях освободена през 2017-а."

Назан Боскурт ще продължи да се бори и призовава всички, изпаднали в нейното положение, да направят същото.

Автор: Хилал Кьойлю, Deutsche Welle

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com