В САЩ: "Наистина ли искаме двама 80-годишни за президент?"

9769
В САЩ: "Наистина ли искаме двама 80-годишни за президент?"
Снимка: Getty Images/Guliver

След като Рон ДеСантис се оттегли от надпреварата за републиканската номинация за президент, Доналд Тръмп вероятно е още по-уверен в победата си, пише ARD. На пътя му стои само още един кандидат - бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. “Бяхме 14 души в тази надпревара. Сега сме само двама”, коментира Хейли пред Си Ен Ен. “Ще продължим и ще се борим”, каза още тя.

По-умерена алтернатива на Тръмп?

Хейли се надява, че Ню Хемпшир - следващият щат, в който предстоят първични избори на републиканците (на 23 януари), ще се превърне в трамплин за нейната кандидатура. Тя се опитва да се представи като алтернатива на Тръмп, пише ARD - достатъчно твърда, за да убеди привържениците на бившия президент да я подкрепят, но и достатъчно умерена, за да привлече и гласоподаватели, които не са в нито един лагер.

Още: Изборите за президент на САЩ: Тръмп изглежда готов да смачка конкурентите си от републиканците

Освен това Хейли е значително по-млада - както от конкурента си Доналд Тръмп, така и от настоящия президент Джо Байдън. Републиканката не пропуска възможност да спомене това, както и проучванията, според които 70% от американците не искат нов сблъсък между Тръмп и Байдън. “Наистина ли искаме двама 80-годишни кандидати за президент, докато в страната цари хаос, а светът е в пламъци”, пита тя.

Дъщеря на индийски емигранти

52-годишната Ники Хейли е родена в малък град в Южна Каролина. Тя е дъщеря на индийски имигранти, а през 2020 година описа детството си така: “Баща ми носеше тюрбан, а майка ми - сари”.

Семейството на “кафявото момиче в един черно-бял свят” се е сблъсквало с редица трудности и с дискриминация. “Но родителите ми никога не са се поддавали на неприязънта и омразата.” Затова и до днес тя подчертава, че САЩ не е расистка държава. На постоянните лични атаки от Доналд Тръмп, Хейли, която е работила с него, отговаря така: “Ако той мислеше, че нямам шанс, нито причини за надежда, защо харчи милиони долари за рекламни спотове срещу мен?”

Още: Победител от дебата на републиканците шокира: ФБР да бъде закрита, Русия да запази завзетите територии (ВИДЕО)

Предвидим партньор за Запада?

Преди поста в ООН, Хейли е губернаторка на щата Южна Каролина в периода 2011-2017 година. Докато представлява САЩ в Световната организация, тя става известна със своята непреклонност и противоречивост. От тази гледна точка на въпроса дали Ники Хейли би била предвидлив партньор за европейците във външнополитически план, Ралф Борхард от ARD отговаря така: “Не непременно”. По отношение на войната в Близкия изток, например, Хейли казва пред Си Ен Ен: “Когато бях в ООН, темата за двете държави се повдигаше редовно. И Израел винаги участваше на масата на преговорите. Но палестинците винаги отхвърляха това решение”. Много европейски дипломати не биха се съгласили с това твърдение.

По отношение на климатичните промени Хейли казва: “Мисля, че климатичните промени са реални и трябва да признаем този факт.” Проблем тя открива в крайните позиции. “Някои отричат изменението на климата. Други, като президента Байдън, казват, че до 2033 г. всички трябва да карат електромобили. Не всички американци искат електромобили. Престанете да им казвате как да живеят.” И по този въпрос тя се опитва да се позиционира по средата.

Но въпреки всичко това Ники Хейли си остава аутсайдер. Дори критично настроените към Тръмп републиканци като Дейвид Ърбан го потвърждават. Пред Си Ен Ен тя казва и това: "Сизифовска задача е да спечелиш кандидатурата, ако не се казваш Доналд Тръмп. Това е много, много трудно.”

Още: Доналд Тръмп: Съдебният процес на 4 март е намеса в изборите

 

Източник: Дойче веле

Републиканката Ники Хейли ще се кандидатира за президент на САЩ

Иванка Тръмп може да замени Ники Хейли в ООН?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com