Вандал – това звучи гордо!

4882
Вандал – това звучи гордо!
Снимка: Детска градина "Слънчице"

Дано ме прости Алексей Максимович Пешков за бруталната парафраза на неговото „Човек – това звучи гордо!”. Опитах се да открия смислено обяснение за безсмисления вандализъм, който се разпространява у нас като свински /без кавички/ грип. Стигнах единствено до заглавието на този текст.

Вандалът се гордее, че е разрушил нещо БЕЗНАКАЗАНО – няма значение дали е съсипал детска катерушка, пейка, скулптура, монумент или просто е разстрелял с пистолет една библиотека в новогодишната нощ. Ключовата дума е БЕЗНАКАЗАНО. Колко души ще реагират, ако в тъмните часове на денонощието видят глутница надрусани тийнейджъри да беснеят и трошат с ритници кварталната детска площадка. Най-много някой от тях да се обади на телефон 112 и да реши, че е изпълнил гражданския си дълг. После ще се прибере в къщи и ще дръпне пердетата на прозорците. А глутницата ще се разпръсне още щом чуе полицейската сирена да приближава. Полицаите ще обиколят района и няма намерят нито извършителите, нито очевидци. На другата вечер друсаните тийнейджъри ще трошат каквото им падне с още по-голяма злоба – като отмъщение, че някой им развалил „купона”. Ако се намери човек да свидетелства срещу тях, на сутринта колата му ще е или с нарязани гуми, или с натрошени стъкла.

Най-често вандализмът се обяснява с липсата на ценностна система в обществото ни. Има нещо вярно, но не е достатъчно като обяснение. Чалгата, като един от основните унищожители на духовността у нас, сама по себе си не води до вандалска агресия. Колкото и да я ругаем, тя обикновено предизвиква положителни емоции у хората, които я харесват. А и няма как всички да слушат Бетовен или Гершуин.

Речта на президента за Нова година

Чухте я, нали? Може би дори си я спомняте? Ако не, ето ви я отново, в следващите редове: "Уважаеми сънародници, Минути ни делят от н...

Липсата на нормално домашно възпитание също понякога ражда вандали, но не непременно. Прекъснатата връзка родител-дете е най-прекият път към дрогата и алкохола, а от тях до вандалската агресия стъпката е много малка. Можем да минем през още много обяснения на това явление, но няма смисъл.

Вандалът е човек, който изпитва удоволствие да разрушава създаденото от другите. Това е неговият начин да се изяви, да блесне сред себеподобните си. Да разрушиш е много по-лесно, отколкото да създадеш нещо ново. А това май си е типично българско. Апропо, не бяха ли точно българските политици тези, които в началото на така наречения преход у нас унищожиха и разграбиха хиляди предприятия, създадени през така наречения социализъм. Техният вандализъм създаде истински вакуум в икономиката ни – после ѝ трябваха десетилетия, за да се възстанови. И сега гордо сравняваме брутния си вътрешен продукт с 1989 г. – годината, в която започнаха демократичните промени.

Тогава защо се чудим, че днешните тийнейджъри-вандали рушат без задръжки каквото им попадне?

Автор: Ангел Атанасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com