Великобритания: един милион деца живеят в крайна бедност

6283
Великобритания: един милион деца живеят в крайна бедност
Снимка: Getty Images / Guliver

„Бедността в страната е достигнала такива размери, че политиците вече не могат да игнорират проблема", се казва в ново проучване на британската благотворителната организация „Фондация Джоузеф Раунтри" (JRF). Според него броят на бедните в страната се е удвоил през последните 5 години, като през 2022-ра е имало 3,8 милиона бедняци на Острова. От тях малко над един милион са били деца, се казва в изследването.

От благотворителната организация уточняват, че под живеещи в крайна бедност се разбират хората, които не разполагат с достатъчно средства, за да покрият най-основните си физически нужди: да бъдат на топло, на сухо, на чисто и да са сити.

Самотните хора и децата са най-уязвими

Причината за влошаването на ситуацията е комбинация от три фактора: ниските доходи, нарастващите разходи за живот и високата задлъжнялост, посочват авторите на изследването. Освен това британската социална система не осигурява защита на всички - само 72% от нуждаещите се получават социални помощи, припомня по този повод германската информационна агенция ДПА. 

Повече от половината от засегнатите домакинства имат седмичен доход под 85 паунда (около 98 евро). Най-уязвими са самотните хора на възраст между 25 и 44 години, но все повече семейства и възрастни хора също изпадат в крайна бедност.

Но най-вредна е растящата бедност за децата, тъй като тя се отразява на техните възможности да играят и да учат, четем още в изследването. Особено това важи за децата, които дълго време живеят в лишения. Така например около 400 хиляди британски деца живеят в крайна бедност между 3 и 4 години.

"Такава мизерия е необяснима за страна като Великобритания" 

„В Обединеното кралство днес не би трябвало да има място за такива тежки лишения. А британската общественост не трябва да търпи мизерия от такъв мащаб", е цитиран казва в тази връзка ръководителят на благотворителната организация Пол Кисак. Той обвинява консервативното правителство на страната за липсата на адекватни мерки срещу бедността. Авторите на проучването твърдят, че пропуските в социалната система са толкова големи, че благотворителни организации трябва да запълват пробойните, например като осигуряват безплатна храна за бедните. Но тази задача е прекалено голяма за тях и те не могат да се справят, твърди още Кисак.

На свой ред британското правителство настоява, че инвестира много средства в социално подпомагане, както и в програми за създаване на заетост и за безплатни детски градини. Помощните организации пък се надяват на увеличение на социалните помощи в съответствие с инфлацията.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com