Великобритания: една година след катастрофата "Тръс"

7441
Великобритания: една година след катастрофата "Тръс"
Снимка: Getty images

Великобритания страда от последиците от Брекзит и пандемията, а преди точно година Лиз Тръс обяви своя план за намаляване на данъците, който вкара страната в хаос. Впоследствие Тръс трябваше да подаде оставка след по-малко от два месеца на поста.

Появата на Тръс пред гостите на мозъчен тръст в Лондон през седмицата бе забележителна. Почти точно година, след като предизвика смут на пазарите, тя отново заговори за по-ниски данъци и ръст на икономиката, разказва АРД. "Не съжалявам за решението си тогава", обяви Тръс. Тогавашните мерки, предложени от нея, бяха наречени "минибюджет". Те включваха облекчаване на данъците за бизнеса и потребителите, както и пакет с помощи за домакинствата заради високите цени на енергията.

Катастрофата, предизвикана от Тръс

Още: Българите, обвинени в шпионаж за Русия, се изправят пред съда в Лондон

Финансиране за този "минибюджет" обаче нямаше и пазарите реагираха с тревога, припомня АРД. Първо паундът се срина, а след това и лихвите по държавните облигации скочиха и пенсионните фондове закъсаха. Наложи се британската централна банка да се намеси с подкрепа в размер на 65 милиарда паунда.

Планът ниските данъци да изстрелят икономиката във въздуха завърши катастрофално. По този повод бившият гуверньор на централната банка на Англия Марк Карни казва: "Опитът на привържениците на Брекзит да създадат Сингапур на Темза завърши с появата на Аржентина на Ламанша". От десетилетия южноамериканската страна се бори с изключително висок държавен дълг, инфлация и високи лихви.

Германската обществена медия отбелязва, че е почти невъзможно да се изчисли размерът на фискалните и икономическите щети, нанесени от Лиз Тръс за 49-те дни, прекарани на поста министър-председател. Една от последиците е значителното повишение на лихвените проценти по жилищните кредити във Великобритания.

Хоризонтът пред Великобритания не е розов

Още: Кой е най-големият остров в Европа?

Времената не са леки за Великобритания. Националният дълг е почти 100 % от икономическото производство. В Германия тази стойност е значително по-ниска, а в Италия е по-висока. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира икономически растеж за страната през 2023 г. от едва 0,4 процента.

Последиците от Брекзит все още тегнат върху Великобритания. Според мозъчния тръст Център за европейска реформа тя е загубила 5% от растежа си след напускането на Европейския съюз.

Всичко това означава, че правителството е събрало значително по-малко данъци, липсват и пари за инвестиции. Наскоро британският кабинет трябваше да обещае субсидии на компании като Тата и БМВ, за да инвестират в страната. Великобритания се конкурира със САЩ и Европейския съюз, които обявиха огромни пакети със стимули за насърчение на "зелените" технологии, посочва АРД.

Пари няма, доверие - също

Още: Великобритания обвини общо петима българи в руски шпионаж

"Ако трябва да инвестирате в производителност и автоматизация, образование и обучение, ако искате местните власти да привличат инвеститори, трябва да вложите пари", пише във "Файненшъл таймс" Питър Фостър. Но уточнява: "Проблемът е, че пари няма".

Провалената финансова политика нанесе огромни щети върху репутацията на страната. "Това не е нещо, което може да се поправи бързо. Бъдещите правителства ще трябва да работят здраво", обяснява Фостър, цитиран от АРД.

Става въпрос за загубата на доверие от страна на инвеститорите. Онова, което Тръс искаше да прокара, всъщност бе невъзможно. Тя заобиколи финансовия орган, който следи за ефектите от финансовата политика и трябва да предотвратява сътресения.

Според Тръс всичко е конспирация

Още: Bank of England остави лихвите без промяна за пръв път от почти 2 години

Днес Тръс обяснява, че е искала да разчупи закостенялостта от предишните години. Централната банка и Службата за бюджетна отговорност просто не я били подкрепили. "Коалицията срещу растежа, съставена от икономически елити, медийни фигури и дори членове на Консервативната партия, е влиятелна сила", оправдава се тя.

Това е нещо като концепцията за "дълбоката държава" - държавната администрация, пълна с противници. Изглежда като конспирация. Но "всички срещу Лиз Тръс" не звучи нито като прозрение, нито като възможност за завръщането, коментира АРД.

 

Източник: Дойче веле

Още: Макрон и крал Чарлз III се разходиха в Париж като приятели (ВИДЕО)

Инфлацията във Великобритания най-ниска от година и половина

Бившият британски премиер Лиз Тръс призна за грешките си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com