Защо чуждестранните специалисти не харесват Германия?

6765
Защо чуждестранните специалисти не харесват Германия?
Снимка: Getty Images / Guliver

Дефицитът на кадри в Германия се изчислява на 1,5 милиона души. Политици и експерти редовно обсъждат как да привлекат квалифицирани кадри. Но - както се оказва, привлекателността на живота във Федералната република отстъпва на тази в други страни. Такъв е изводът от мащабно изследване, за което са били анкетирани 12 000 души.

Германия е на първо място, но...

Именно Германия е държавата, в която в момента живеят и работят най-голям брой чуждестранни специалисти. В списъка следват Испания, Обединените арабски емирства, САЩ, Швейцария, Франция, Великобритания, Нидерландия, Италия и Канада. Но първото място по броя на чуждестранните специалисти е единствената лидерска позиция на Германия в изследването. Що се отнася до качеството на живота, всичко изглежда много по-зле: страната е на 49-о място от 53, дори попада сред десетте най-лоши места за живот на планетата за чуждестранните специалисти.

Още: Германски пенсионери: "В България си спомних какво е да си човек"

Те предпочитат Мексико, което заема първото място по този показател - заради дружелюбността и благоприятната атмосфера. В десятката с най-добри условия за живот още са Испания, Панама, Малайзия, Тайван, Тайланд, Коста Рика, Филипините, Бахрейн и Португалия. Очевидно е, че избирайки мястото си за работа, експертите отдават предпочитания на природните красоти, богатата флора и фауна.

Сред критериите, определящи мястото на съответната страна в рейтинга, са „качество на живота", "лекота на адаптацията", "работа", "финанси", "всичко най-необходимо", което включва и езика, и дигитализацията, и устройството на дома. Най-зле класирани освен Германия са Нова Зеландия, Малта, Италия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Норвегия и Кувейт. Но какви са причините за слабото представяне на Германия?

Какви са чуждестранните специалисти в Германия?

Средностатистическият чуждестранен специалист в Германия е на 42 години. В повечето случаи той е пристигнал от САЩ, Великобритания или Индия и работи основно в IT-сектора, занимава се с инженеринг или с финанси. Резултатите от изследването показват, че квалифицираните кадри не са особено доволни от живота в Германия, като основно препятствие за успешния старт във Федералната република е германската бюрокрация. Освен това разочарование предизвиква недостатъчната дигитализация. Върхът на айсберга са трудностите на адаптацията към живота в германското общество. Трудно е и намирането на приятели, казват анкетираните.

Още: Невиждано в Германия. Над 25 хиляди светкавици само за час - неописуема опасност

Като цяло Германия получава ниска оценка по всички три съставни части на индекса "лекота на адаптацията": дружелюбност, възможности за търсене на нови приятели и култура на гостоприемството. Все пак, макар Германия да е на едно от последните места в класацията, 64 процента от пребиваващите в страната чуждестранни специалисти се чувстват щастливи в нея. В глобален мащаб щастливи се чувстват средно 72 процента от квалифицираните кадри, които живеят и работят в други страни, сочи проучването.

 

Източник: Дойче веле

Българка си получи заплатата след съвместни действия на Инспекцията по труда и немски партньори

Какво трябва да знаеш, ако смяташ да работиш в чужбина?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com