Защо идеята на Борисов и Габриел устройва всички

9738
Защо идеята на Борисов и Габриел устройва всички
Снимка: принтскрийн

Магическата формула за правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС изглежда намерена. Съобщиха я на пресконференция в неделния ден Бойко Борисов и Мария Габриел - правителство от експерти за 1 година. "Формат, който изключва коалиция", каза кандидатката за премиер на ГЕРБ. "Няма коалиции - няма да им дадем да ни привързват към БСП, ДПС, Слави Трифонов", заяви и лидерът на партията. Една година не е много време, една четвърт от редовен мандат, но точно тази една година включва два вота - местни и европейски.

В българския вариант коалициите не са това, което са в развитите европейски демокрации. В правителството на тройната коалиция например де факто управляваше ДПС и моделът КТБ, а БСП трябваше да глътне горчивия хап. Два от трите кабинета на ГЕРБ бяха коалиционни, но никой нямаше съмнения кой взема решенията - Бойко Борисов. В последното коалиционно правителство също не цареше дух на разбирателство и отговорно съюзническо поведение.

В 49-ия парламент едно експертно правителство би устроило всички политически сили. Обтекаемата формула дава възможност да участват на практика всички формации - например чрез експерти, които ще влязат с одобрението на една партия, но реално са номинации на друга. Не че не се правеше и в коалиционни правителства - през 2017 година например Емил Караниколов стана министър на икономиката от квотата на "Атака", макар да беше известен с лоялността си към ГЕРБ и свързаните с депутата от ДПС Делян Пеевски сделки по времето, когато оглавяваше Агенцията за приватизация.

При експертното правителство формално квоти няма, но партийните селекции не остават за дълго скрити. Няма нужда и от подготовка на коалиционни споразумения и договаряне на механизъм за коалиционно взаимодействие. Кога и как лидерите на мнозинството, което го подкрепя, ще се срещат, ще е скрито от публичност.

ДПС, БСП и ИТН ще бъдат доволни?

Чрез избраната формула ГЕРБ няма да наруши решение на конгреса си, което забранява на партията да се коалира с БСП. Пред делегатите на 50-ия конгрес на БСП през февруари лидерът Корнелия Нинова също заяви, че БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ, но трябва да участва в следващо редовно управление, за да е "социалният стълб". Вече е готова да подкрепи експертен кабинет, обаче ще пита и членовете на партията, които ще решат дали и как.

Експертно правителство би парирало евентуални критики към ГЕРБ за съвместно управление с ДПС. Помним онази фраза на Бойко Борисов от 2017 година: "ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с ДПС, няма да влезем и с ДОСТ". В същото време удовлетворява властовите амбиции на движението, което от 2020 година лансира "правителство на националното спасение", съставено от експерти - някакви митични надпартийни и независими професионалисти, каквито в действителност нито една политическа сила не би номинирала. Това е техният шанс да участват в изпълнителната власт. Така, както "експертно управление" с премиер на ГЕРБ е удобният случай за Борисов партията да излезе от изолация и да контролира реформите - включително съдебната.

Експертният кабинет устройва и "Има такъв народ" (ИТН), чийто лидер Слави Трифонов заяви през юни м.г.: "... Няма никаква коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС. Няма и никога няма да има". Изявлението му дойде след като с гласовете на ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" председателят на 48-ия парламент Никола Минчев беше отстранен предсрочно от поста си и предопредели резултата от вота на недоверие.

А ПП-ДБ и "Възраждане"? В опозиция?

Находчивият избор на Мария Габриел - еврокомисар втори мандат, с ресори иновации и младежки политики - за премиер на експертно правителство тушира първоначалните реакции от страна на коалицията ПП-ДБ. И макар от "Продължаваме промяната" да идват позитивни сигнали за Габриел, едва ли ще нарушат решението си да не споделят власт с ГЕРБ. Подкрепа за политики обаче не е изключена. Все пак двете коалиции декларираха общи цели като еврозоната, Шенген, съдебна реформа - и обща законодателна програма.

Оставането на ПП-ДБ в опозиция няма да е лесна за изпълнение политическа задача. Ще трябва да се мерят по смисъл и гръмогласност със своя политически и ценностен противник "Възраждане", които на следващи избори ще се борят за второто място. Трудна е ролята на опозиция на експертно правителство, след като политически лидери, които го подкрепят, са в пленарна зала - заедно с водача на формацията, с чийто мандат е съставено. Това би бил силен тил, осигуряващ парламентарен комфорт за управляващите.

Седмицата, в която ще текат преговорите за конфигуриране на правителство с първия мандат, съвпада със завръщането на главния прокурор Иван Гешев от Съединените щати, където той замина директно след визита в Турция. Обвинител номер 1 отлетя за Истанбул за форум на Международната организация на прокурорите на втория ден след опита за покушение срещу него. В следващите няколко дни той се превърна от застрашено лице в персона нон грата за съдебната система, след като първо кандидатът за премиер Мария Габриел, а после и шестима от прокурорската колегия на ВСС поискаха освобождаването му. ДПС първи приветстваха заявката от страна на ГЕРБ, а политици и анализатори разчетоха тези действия като елемент от сделката за правителство.

Излиза, че онези, които го избраха и поддържаха повече от три години, вече искат друг главен прокурор. Въпросът е искат ли да извадят политиката от съдебната власт, за да не натиска никой бутоните и́.

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com