Зеленият билет - поредната обида към столичани

6341
Зеленият билет - поредната обида към столичани
Снимка: БГНЕС

Голямата новина в иначе скучния откъм събития неделен ден беше пускането на дългоочаквания "зелен билет" в столицата на България София. Причината е ясна - отвратителният въздух, който живущите в града дишат почти всеки ден от момента, в който зимата настъпи. Кметът Йорданка Фандъкова дори се похвали в ранния следобед, заявявайки че са продадени над 10 хиляди билета!* Фантастично постижение и невероятен ход на столичната управа! Браво, госпожо Фандъкова!

Ако някой не разбрал иронията, да поясня - решението да бъде пуснат "зелен билет" за столичното население е поредната обида към хората, които са принудени да живеят в град, който не е почистван през новата 2018 година. Е, фиктивно може да е минала някоя друга кола, улиците да са минати с някоя друга метла, но това е. Питайте всеки шофьор, който се опитва да се придвижва в София, в какво състояние е пътната настилка - да се чудиш да се пазиш от лед, мърсотия или шеметна комбинация между двете в момента, в който слънцето се скрие и температурите спаднат рязко. Но не това е темата, която се опитвам да засегна в момента.

Днес в София се пътува със "зелен билет" от 1 лев

Заради силно замърсения въздух днес (28 януари) в градския транспорт на София ще се пътува със специален "зелен билет" от 1 лев за цели...

Зеленият билет беше пуснат в... неделя! Разбира се, за да не са "вътре" госпожите и господата в Столична община. Както е известно на всеки човек, неделя е най-спокойният ден в София, движение няма почти никакво, а хората са се отдали на заслужен отдих в компанията на своите семейства. А и да не забравяме, че всъщност в топлия неделен ден замърсяването на въздуха не беше толкова тежко, колкото във всеки един от дните преди това. Разбира се, не очаквайте подобен билет в понеделник, когато трафикът е в своя пик, а милиони се насочват към работните си места.

Като стана дума за милиони - в София по официални данни пребивават над 2 милиона души. Това число обаче е силно занижено, особено в работни дни, защото дори хора от Пловдив работят в столицата. И госпожа Фандъкова се похвали, че са продадени над 10 хиляди билета. Да предположим, че София е точно два милиона души. Процентово това означава, че в ранния неделен следобед около 0,5% от населението на столицата е използвало страхотната услуга, с която се похвали столичната управа. Браво, истински фурор. Но, не забравяйте, всичко е планирано като евтин, популистки PR трик, на който някои се вързаха, но повечето приеха със силен смях, довел дори до сълзи в очите.

На всичкото отгоре, билетът не беше безплатен. Каква сума щеше да бъде загубена, ако транспортът в неделя беше безплатен? 50 хиляди лева? 100 хиляди? Изобщо, щеше ли да има особено разлика за бюджета на столицата, ако билетът в този така натоварен ден от седмицата, беше безплатен?

За момент да забравя. Билетът беше 1 лев за всички линии, което да приемем е жест от Столична община към живущите в София. А какво направиха същите тези за хората, които имат седмични, месечни или годишни карти? Знаете отговора на въпроса - нищо!

От сутринта в София са продадени над 10 хил. "зелени билета"

Днес за първи път пуснахме т.нар. „зелен билет”, който цели да стимулира повече хора да слязат от личните си автомобили и д...

Но всичко е точно, нали г-жо Фандъкова? Важното е да се взимат истински мерки за борбата със замърсяването. Зелен билет за 1 лев в неделя звучи като абсолютния връх, на който сте способна.

Автор: Иво Вецев

* Според данни на ЦГМ са продадени 18-20 хил. билета, като от будки на ЦГМ били продадени 5000 - 5500 билета, което било сравнимо с нормална неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com