230 потребители на социални услуги във Враца ще имат своя база

801
230 потребители на социални услуги във Враца ще имат своя база
Снимка: Община Враца

Националната кампания „Мисията е възможна“ за популяризиране на деинституционализацията на грижите за деца стана повод кметът на Враца Калин Каменов да представи нови два проекта за социални услуги на територията на общината.

„Децата със специфични потребности трябва да бъдат сред нас – не скрити и изолирани в институции, а да получат подкрепа и обич и ние самите да получим възможността да се променим и да ги опознаем“, каза Каменов .

На проявата присъства и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която определи деинституционализацията на грижите за деца като най-успешната реформа в социалната система. В дискусията за ползите от разкриването на нови социални услуги за деца и възрастни взеха участие още Искра Иларионова, управител на Преходно жилище, Марта Димитрова от фондация „Подарете книга“, Валентин Вичев, бивш потребител на социална услуга и Хрисим Чучков, председател на сдружение „Вестители - 2007“, което подкрепя деца и младежи в неравностойно положение. 

Новите социални услуги в община Враца ще се осъществяват по два проекта. Първият е на стойност 815 049 лв. и включва изграждане на Център за настаняване от семеен тип (капацитет 12 места); реконструкция, обзавеждане и оборудване на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст (капацитет 8 места), както и реконструкция, обзавеждане и оборудване на Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст (капацитет 6 места).

По втория проект на стойност 751 499 лв. ще бъдат извършени реконструкция, обзавеждане и оборудване на Център за обществена подкрепа (100 места + 4 места за спешно настаняване) и на Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания (30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги). Общата стойност на проектите е 1,5 млн. лв., като в петте нови социални услуги ще бъдат обхванати 230 потребителя.

След края на дискусията талантливи деца зарадваха присъстващите в препълнената Градска концертна зала със своите изпълнения. Участие в концерта взеха пианистката  Елица Стефанова,  Катин Борисов (акордеон), народна песен изпълни Екатерина Антонова, Николай Паунов, Теодосий Николов  и Христина Пачалова . Те получиха грамоти и подаръци от кмета Калин Каменов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com