Година след наводнението в Мизия проблем е възстановяването на частните имоти

6835
Година след наводнението в Мизия проблем е възстановяването на частните имоти
Снимка: БГНЕС

С молебен за здраве и благоденствие в град Мизия ще бъде отбелязана първата годишнина от опустошителното наводнение в града. Голяма част от пострадалите, близо 1 200 души, все още не са възстановили домовете си, засегнати от наводнението. 

Година след трагедията на местните хора не им е до веселби. Те не чакат гости, защото домовете им, отнесени от водната стихия, все още не са възстановени. А споменът от 2 август миналата година, когато водата нахлу в къщите им и ги потопи заедно с празничните трапези, все още е болезнен.

Една година от потопа в Мизия

Преди година, на днешния ден мизийското село Крушовица беше потопено заради постоянното покачване на нивото на река Скът. На следващия ...

Няма пари за възстановяване. Всеки се справя самостоятелно, кой - както може. Много са малко хората, които успяха да направят някакъв ремонт, за да влязат в домовете си. Повечето са стегнали там една стаичка, в мухъла, във влагата. Каквото можем поправяме, белосваме, изхвърляме, чистим, с наши средства работим, отделяме. Върнахме се поне 20 години назад, споделят хората. 

"Големият нерешен проблем е възстановяване на частните имоти. Известно е, че държавата осигурява средства в размера на данъчните оценки, които са твърде ниски и това възпрепятства хората", заяви Виолин Крушовенски, цитиран от БНР. 

За да получат обезщетение, пострадалите трябва да платят за проекти за ремонтите и да вложат собствени средства, част от които, след това да им бъдат върнати. "Липсата на собствени средства, за да се финансират тези ремонти, възпрепятства техните възстановителни работи", каза още кметът. 

През април България получи от Фонда за солидарност на Европейския съюз 1 милион и 980 хиляди евро, заради наводненията в Мизия и Крушовица от миналата година. Парите бяха отпуснати от Европейската комисия, за да се покрият част от разходите за възстановителни дейности, спасителни операции и разчистване на засегнатите райони. Тогава от Комисията поясниха, че отпуснатата сума съответства на нуждите, декларирани от страната в конкретния случай.

Продължава да се спазва режимът на водата в Мизия

Продължава да се спазва режима на водата в град Мизия. Това съобщи за Радио „Фокус”- Видин Виолин Крушовенски, кмет на общи...

Щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на 6 милиона лева.

Времето, а не хората са виновни за унищожителното наводнение в Мизия отпреди над половин година, гласи съдебно-техническата експертиза във връзка с наводнението. От нея излиза, че лошото управление на язовирите във Врачанска област не е основен фактор за наводненията, а огромното количество валежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com