Наводнение в Бяла Слатина заради обилните дъждове

164602
Наводнение в Бяла Слатина заради обилните дъждове
Снимка: БГНЕС

Приливната вълна от пороите във Врачанска област рязко повиши нивото на река Скът и предизвика наводнение на приземни етажи и пътища в Бяла Слатина.

Наводнени са и промишлени предприятия, зоната около автогарата и автостопанския двор. Има срутена кирпичена постройка, предаде БГНЕС.

Реката раздели село Крушовица, община Мизия, на две части. Хората се опитват да се справят с наводнените си имоти сами. Унищожени са покъщнина, селскостопанска продукция и домашни животни, съборени са стари постройки. Водите на реката са залели и главна улица, която свързва така наречените Ново и Старо село в Крушовица, съобщи БНР. Единствената връзка между двете части на селото е прекъсната. През водата се минава само с трактори. Местни хора извозват оцеляла покъщнина и бедстващите си съселяни. Аварийните екипи на пожарната и изчакват водата да се оттегли, за да започне изпомпването от пострадалите домове.

Територията на община Мизия се следи с особено внимание, защото в този район реката се разширява от много притоци, които следват естествения път на водата от Стара планина към река Дунав.

Няма жертви, но положението е критично, каза областният управител на Враца Венцислав Василев. Василев препоръча само в краен случай да се пътува в района на Бяла Слатина, защото е залят второкласният път Бяла Слатина-Кнежа и някои от общинските пътища. Областният управител каза още, че със справянето с бедствието помагат много доброволци.

В община Враца, която първа пострада от пороите, аварийните екипи работят за отводняване на домовете и възстановяване на разрушената инфраструктура. В Борован, където беше обявено бедствено положение, пострадали се оплакаха, че още не са получили помощ.

Четири села от района на Своге остават откъснати от пътната мрежа след преливането на река Батулийска. Блокирани са над триста местни жители.

ЧЕЗ поиска два дни, за да възстанови редовното електрозахранване на 16 села, нарушено от бурите през последните дни. Ограничителният режим се отнася за части от общините Бойчиновци, Бяла Слатина, Борован, Мездра и Своге.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com