„Социално подпомагане“ във Враца промени профила на приемните семейства

13318
„Социално подпомагане“ във Враца промени профила на приемните семейства
Снимка: Ан.Костова за actualno.com

Единствената община, която е планирала доброволни приемни семейства, е община Борован - 2 семейства. За Борован са предложени и 6 професионални приемни семейства. Община Бяла Слатина е планирала 4 професионални  приемни семейства,община Враца – 9 семейства. „Бройката за Враца е завишена, но ще уважим предложението на общината“, коментира Мария Търнавска, шеф на социалната служба.  Миналата година във Враца са били 9 семейства, но са утвърдени едва 2 от тях.Тази година с оглед динамиката  на приемната грижата, приемаме цифрата, предложена от Общината“.

В Криводол и Козлодуй семействата са 3 , в Мездра 5, Мизия – 2, Оряхово – 3, в община Роман – няма интерес към този вид приемна грижа. Общо за областта – 37  приемни семейства и 2 доброволни.

Комисията по приемна грижа на свое заседание взе конкретни мерки за приемни семейства, в които няма настанени деца повече от половин година  и реши да се внесат промени на профила им. Ако те не желаят да променят своя профил,то Комисията ще прави предложение за заличаване профила им като приемни семейства. Тези, които желаят временно да преустановят своята дейност като такива, ще бъдат писмено уведомявани от РДСП Враца , че този период, в който не предоставят приемна грижа не може да бъде повече от 1 година, след което ще бъдат заличени  от регистъра на утвърдените приемни семейства. Друга мярка е да се приемат заявления от приемни родители само в случай, че са заявили определена възраст на настаняваното дете от 0 г.  или от 14 г.  Идеята е да бъдат утвърдени само такива семейства, от които реално  има нужда. Най-голям недостиг има за деца в бебешка възраст. Областният екип по  приемна грижа има за цел  да проучи и набере 17 приемни семейства, които да са обучени и утвърдени за отглеждане на дете от 0 г.  Целта е да бъдат утвърдени 40 приемни семейства в област Враца, които да са подходящи за отглеждане на  бебета.

Нова мярка е тази, свързана с това, да не се приемат заявления от кандидат- родители, които са заявили предпочитания за пол на детето. „Относно жилищните условия, при които се отглежда детето, новост е, че материално-битовите условия трябва да се коригират. След получаване на първото възнаграждение, смейството е задължено да започне поетапно подобряване на стаята или помещенията за отглеждане, така че да се създаде такава база, съответстваща на нуждите на детето и съвременните стандарти за  предоставяне на услугата приемна грижа“, заяви М.Търнавска.

Съвет по осиновяване е вписал в регистъра си общо 113: 52 здрави деца и 61 с увреждания. През първият месец на 2019 г. са вписани 2 деца, на възраст от 2-4 години, здрави. Веднага са определени подходящи  осиновители и се чакат молбите за осиновяване. Общият брой кандидат осиновители за област Враца са  17 , с натрупване през всички години. Едно ново семейство е  вписано през м. януари.За страната тази цифра е 1417, като нови 67 семейства са регистрирани през януари т.г.Осиновените деца чрез Министерство на правосъдието са 2 , а  на 5 заседания са  разгледани 8 случая на деца за осиновяване. Само едно дете с увреждане е осиновено в област Враца. В чужбина  семействата нямат специални предпочитания, касаещи здравето или степента на увреждане на децата, коментира Мария Търнавска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com