Започва приемането на предложения за инициативи в програмата на „Ботеви дни 2019“

3206
Започва приемането на предложения за инициативи в програмата на „Ботеви дни 2019“
Снимка: личен архив

Във връзка с предстоящо заседание на Ботевски организационен комитет за провеждане на „Ботеви дни 2019“, Община Враца кани граждани и организации да представят свои идеи за програмата на тържествата. Предложения се приемат на email адрес: krumova@vratza.bg  до 05 февруари 2019 година.

Ботевите дни са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. От 2004 година се провеждат под патронажа на Президента на Република България. Началото се поставя през 1885 г., когато на Милин камък във Врачанския балкан се провежда първото честване. Първият Ботевски организационен комитет с председател Иванчо Цветков - кмет на Враца и бивш опълченец изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка година. Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Република България.

На 27.05.1890 год. е открит първият паметник на Христо Ботев. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Средствата за него са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов - в миналото близък другар и съратник на Христо Ботев, а в края на десетилетието министър-председател. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн. При моделирането на Ботевата глава той получава известна помощ от младия художник Антон Митев.

Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника били изписани 190 имена на четници и поборници, и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави из чиито уста бликала бистра вода.  Металните плочи на паметника са отлети във Виена.

Инициативата за построяването на Ботевия паметник във Враца е на кмета на града Цено Леонкев и председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов.

Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.   Паметникът е демонтиран през 1955 г.

На 2 юни 1964 год. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра. Автор е скулптора Владимир Гиновски. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

В отбелязването  на Ботевите тържества се организира  Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица.   През 1947 год. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество “Веслец”, Мемориален комплекс “Ботев път”.   Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 год., когато са се включили 8 600 туристи.

В рамките на Ботевите чествания се връчва  Международната Ботевска награда, която е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна Република България от 1972 год. и се присъжда на поети и публицисти за принос в световната литература. До 1986 год. е връчвана на всеки 5 години. Следва 10 годишен период, в който не е връчвана, след което традицията отново е възстановена и наградата се връчва от Общинския съвет на Враца.

Национална художествена изложба “Земята на Ботев” и Национален Национален литературен конкурс ”Живеем в земята на Ботев” са сред основните инициативи, които се провеждат в рамките на Програмата за честването на Ботев.

Младежкият дом в града е домакин на Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза /от любители/.   Рецитал-конкурсът се провежда всяка година в рамките на Ботеви дни.Нова инициатива е Националната  среща на детски и младежки парламенти, която стартира през 2001 г.  С нея се постави началото на национални срещи на ученици от училища в страната, носещи името на Христо Ботев, която поради големия интерес през годините прерасна в среща на ученически и детски парламенти.   Срещите се организират и провеждат през година от Младежки дом – Враца, като една от основните задачи е по предварително зададена тема за дискусия участниците да представят своята позиция по неформален, визуален начин.

Организаторите на Ботеви дни 2019 апелират да изпращате вашите предложеният на email адрес: krumova@vratza.bg  до 05 февруари 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com