Анкара принуди армията да капитулира

13165
Анкара принуди армията да капитулира

В Турция вчера бяха обявени присъдите по делото „Ергенекон” – тайна организация, която е обвинена в опит за извършване на държавен преврат през 2003 г. На скамейката на подсъдимите се оказаха 275 души, по-голямата част от които военни. Според обвинението именно армията се е опитала да свали ръководството на страната начело с премиера ислямист Реджеп Тайип Ердоган. Опозицията определи процеса като „лов на вещици” и смята, че уликите са фабрикувани. Вчера той извърши нови чистки във висшето армейско ръководство, за да избегне повторение на египетския сценарий, в който военните успяха да извършат държавен преврат.

Присъдите по делото “Ергенекон” – организация, която съдът вчера официално призна за терористична – бяха чакани в Турция в продължение на шест години. Смята се, че именно през 2007 година, когато беше възбудено криминалното дело, Ердоган нанесе основния си удар по армията – гарант на светските устои. Делото “Ергенекон” значително укрепи позициите на ръководителя на правителството.

Турската армия четири пъти е отстранявала от власт ислямисти, като последният такъв случай бе през 1997 година, когато под удара попадна Неджметин Ербакан, предшественик и наставник на настоящия премиер. Тогава бе арестуван и самият Реджеп Тайип Ердоган и осъден на четири месеца затвор. Тази присъда се оказа далеч по-мека от изнесените вчера от съда в Силиврия.

Никой от 275-имата подсъдими не призна своята вина, но освободени от под стража бяха едва 21 души. Доживотен затвор получи бившият началник генералния щаб на армията Илкер Башбук, такова наказание получиха още десетки генерали. Именно те, според прокуратурата, са готвили преврат срещу правителството на господин Ердоган през 2003 година.

Под удара попаднаха също опозиционни политици и журналисти. Лидерът на Работническата партия Догу Перинчек получи 117 години затвор, а няколко негови съпартийци – от 15 до 22 години. Известният писател Ергюн Пойраз, който се занимаваше с разследване на дейността на партиите и религиозните обединения, бе осъден на 29 години. Опозиционният журналист Тунджай Йозкан получи доживотен затвор – “заради своята съпричастност към дейността на “Ергенекон”.

За годините на управление на Партията на справедливостта и развитието съдебните процеси срещу армията се превърнаха в обичайна практика. По данни на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), в момента всеки пети генерал е в затвора. Преди по-малко от година бяха изнесени присъдите по друго дело за опит за военен преврат – “Кувалда”. Тогава съдът осъди повече от 300 военни на затвор между 13 и 20 години по обвинение в подготовка на терористични актове и дестабилизиране на обстановката.

Опозицията определи вчерашното решение на съда като нов етап от “лова на вещици”, който правителството на Реджеп Тайип Ердоган води срещу армията. От НРП и по-рано заявяваха, че уликите по делото са фабрикувани и че няма нито едно убедително доказателство в полза на съществуването на “Ергенекон” като самостоятелна организация, а още по-малко като “терористична”.

Експерти се опасяват, че присъдите за военните може да предизвикат нови масови протести в Турция. Първите признаци за това вече се появиха. Пред отцепената от полицията сграда на съда, в която бяха произнесени присъдите, се събра тълпа от граждански активисти. Те влязоха в сблъсъци с полицаите, които в отговор използваха сълзотворен газ и водомети.

Впрочем, изглежда ръководството на страната не се опасява от ново масово недоволство. Няколко дни преди огласяването на присъдите премиерът извърши чистки във висшето армейско ръководство, като назначи нови командващи на всички родове войски и жандармерията. По мнението на експерти, тези мерки са поредната стъпка, насочена към сдържането на амбициите на турските генерали: премиерът Ердоган иска да се застрахова от повторение на събитията в Египет, където армията свали от власт президента ислямист Мохамед Мурси.

Коммерсант

Турската опозиция: Решението по "Ергенекон" е нелегитимно

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликсанска партия (НПР) Кемал Кълъчдароглу направи първите си коментари във връзка с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com