Арести на политици в Чехия

12577
Арести на политици в Чехия

Управлението за борба с организираната престъпност провежда мащабна специална операция в Прага, южните и централни райони на Чехия, предаде БГНЕС.

"Операцията е разработена в течение на няколко месеца и се провежда в строго съответствие със закона", зави говорителят на УБОП Павел Хантак и добави, че се поддържа тесен контакт с главната прокуратура на страната.

В рамките на операцията са проведени следствени действия в сградите на правителството и министерството на отбраната. Арестувани са няколко души, техните домове са обискирани, заяви Хантак, без да уточнява имена. Телевизия СТ24 съобщи, че сред арестуваните е и бившият директор на чешкото военно разузнаване Ондрей Паленик. Останалите задържани са бившият председател на парламентарната група на Гражданската демократическа партия Петр Тлухор, бившият министър на земеделието Иван Фукс, бившият депутат от долната камара на парламента Марек Шнайдер. Всички те са били част от обкръжението на премиера Петр Нечас.

Говорител на президента Милош Земан съобщи, че утре е свикано извънредно заседание. На него са поканени премиерът Петр Нечас, директорът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна Чешка социалдемократическа партия Богослав Суботка. Президентството няма да коментира положението, докато не приключи срещата.

Полицията е провела също така обиски в столичното кметство и клоновете на най-голямата в страната "Комерчни банк". Специалните полицейски части са влезли в трезора на банката, където са били отворени редица сейфове, конфискувани са документи, злато и скъпоценности. Финансови документи са иззети в кметството. Полицията се е интересувала от строителството на тунел в столицата и договорите, сключени с фирмите за извозване на боклука.

Тунелът "Бланка" е един от най-забавилите се инфраструктурни проекти в Прага. Неговото строителство започва в края на миналия век, на няколко пъти е прекъсвано и отново възобновено през 2007. Разходите за изграждането му достигат 1 милиард долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com