Асад не намирал партньори за диалог

7497

Сирийският президент Башар Асад в първата си публична реч от седем месеца насам заяви, че неговото правителство не може да открие партньори за политическо разрешаване на кризата в страната, която продължава вече 21-месеца, предаде АФП.

„Фактът, че не можем да открием партньор, не означава, че не сме заинтересовани от политическо решение, но досега не сме открили партньор”, подчерта президентът на фона на бурни овации в Двореца за култура и изкуства в Дамаск. Той подчерта, че конфликтът не е между правителството и опозицията, а „между нацията и нейните врагове”.

Очаква се реч на Асад: Ще предложи мирна инициатива но няма да сдаде поста

Президентът на Сирия Башар Асад ще направи обръщение към гражданите на страната, предаде агенция САНА, предаде БГНЕС. В съобщението с...

Асад призова за „пълна национална мобилизация” в борбата срещу бунтовниците, които той определи като терористи на „Ал Кайда”.

„Страдание е обхванало сирийските земи. Няма място за радост, докато липсва сигурност и стабилност по улиците на нашата страна”, посочи Асад в обръщението си в Двореца на културата в центъра на Дамаск.

Това е първата публична изява на Асад, откакто даде интервю за руска телевизия през ноември, в което заяви, че ще остане в Сирия и ще се бори до смърт, ако е необходимо.

Продължаващите вече 21 месеца бунтове срещу режима на Башар Асад прераснаха в гражданска война, която по данни на ООН вече е отнела живота на 60 хиляди души.

Сирия - безизходно положение

Най-малко 60 000 сирийци са загинали от началото на гражданската война в страната през март 2011 година, съобщи върховният комисар на ...

Башар Асад предложи и план за поетапно разрешаване на кризата, който включва създаването на ново правителство и обявяването на всеобща амнистия.

„В рамките на първия етап за излизане от кризата другите държави трябва да поемат задължението да прекратят финансовата помощ за терористите. На втория етап трябва да се свика правителствена конференция на националния диалог. На третия етап трябва да се създаде ново правителство и да се обяви всеобща амнистия”, посочи Асад в днешното си обръщение към сирийския народ относно ситуацията в страната.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com