Демонстрантите в Истанбул се поздравиха с победа

7488
Демонстрантите в Истанбул се поздравиха с победа

Хиляди демонстранти празнуваха нощес победата си в Истанбул след изтеглянето на турската полиция от площад Таксим по заповед на премиера Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

Самият Ердоган призна, че полицията може да е допуснала "крайни" действия. "Истина е, че е имало някои грешки и екстремизъм в отговора на полицията", посочи Ердоган.

Правозащитни организации изобличиха насилствените действия на полицията, а Амнести Интернешънъл обяви, че има двама загинали и повече от хиляда ранени – данни, които досега не са потвърдени от официален източник.

Западните страни съюзници на Турция и по-специално САЩ и Великобритания призоваха турското правителство към сдържаност. В Ню Йорк няколкостотин души се събраха, за да изразят подкрепата си към протестиращите.

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер съобщи, че в продължилите два дни сблъсъците в Истанбул и други градове са ранени 79 души, от които 53 цивилни и 26 полицаи. Полицията е задържала 939 демонстранти сред участниците в над 90 протеста, станали в 48 града на страната, уточни министърът.

Изправен пред най-масовото недоволство откакто неговата партия дойде на власт през 2002 г., премиерът Реджеп Ердоган заповяда на силите на реда да се изтеглят от площад Таксим и от парка Гази, чието унищожаване подпали искрата на недоволството.

"Оставка на правителството", "Тайип, ние сме тук, а ти къде си", скандираха победоносно демонстрантите, докато полицията премахваше загражденията от площада.

Малко преди оттеглянето на полицията турският президент Абдула Гюл отправи снощи призив за благоразумие и спокойствие и посочи, че протестите са достигнали тревожно равнище.

В една демокрация трябва да се дава израз на реакциите с благоразумие, спокойствие и обратно – ръководителите (на страната) трябва да полагат усилия, за да се вслушват внимателно в различните мнения и тревоги, каза той.

Преди президента вицепремиерът Бюлент Арънч се извини за събитията в Истанбул. Вместо да използват сълзотворен газ срещу хората, които казват, че не искат търговски център тук, властите трябваше да ги убеждават и ги уверяват, че споделят техните тревоги, добави Арънч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com