Доналд Тръмп уволни Джон Болтън

5153
Доналд Тръмп уволни Джон Болтън
Снимка: Getty images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп е поискал и получил оставката на съветника си по националната сигурност Джон Болтън.

"Информирах Джон Болтън снощи, че Белият дом вече не се нуждае от неговите услуги. Не бях съгласен с много от неговите предложения, също така (несъгласни с него) бяха и други хора в администрацията", писа Тръмп в Туитър. Президентът добави, че ще номинира заместник на Болтън следващата седмица.

Джон Болтън посочи Китай като причина за излизането на САЩ от ДРСМО

Една от причините за излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е наличието на голям брой...

Преди дни в. "Вашингтон пост" написа, че Доналд Тръмп е недоволен от съпротивата Джон Болтън срещу усилията на Вашингтон за решаване на конфликта в Афганистан. Според изданието президентът в последно време президентът умишлено се е опитал да ограничи влиянието на съветникаа си в администрацията.

Поводът за статията беше, че Тръмп предизвика олелия, разкривайки, че отменя тайните разговори с талибаните в Афганистан, припомня БГНЕС.

Болтън е ветеран и противоречива фигура, тясно свързан с нахлуването в Ирак и други агресивни външнополитически решения. Той беше разглеждан като една от основните движещи сили в силовия подход на Белия дом към Иран, Венецуела и в други проблемни точки.

Както става често по време на управлението на Тръмп, изглежда, че рязкото пренастройване съдържа елемент на хаос.

Джон Болтън обеща "изцеждането" на Иран

Съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън обеща във вторник Иран да бъде "изцеден" колкото се може повече. Закан...

Версията на Болтън доста се различава от тази на Тръмп. „Връчих му оставката си вчера и президентът Тръмп каза:“Нека да поговорим за това утре“,“ написа Болтън в Туитър.

Болтън е републиканец, чиито политически възгледи се описват като американски националистически и консервативни. Той е бил посланик на Съединените щати в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г. при президента Джордж Буш.

Бил е старши сътрудник в Американския институт за предприемачество (AEI), и коментатор на Fox News Channel. Болтън беше съветник по външна политика на кандидата за президент 2012 г. Мит Ромни. Болтън е свързан с множество консервативни организации, включително с анти-мюсюлманския Gatestone Institute, където е бил председател на организацията до март 2018 г. и като директор на Проекта за Новия американски век, който гледа благоприятно на войната в Ирак.

Джон Болтън е защитник на промяната на режима в Иран, Сирия, Либия, Венецуела, Куба, Йемен и Северна Корея. Той също многократно призова за прекратяване на ядрената сделка в Иран. Той беше привърженик на войната в Ирак и продължава да подкрепя решението за нахлуване в Ирак. Болтън непрекъснато подкрепя военните действия и промяната на режима в Сирия, Либия и Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com