ЕС: Случаят Асандж е двустранен въпрос между Лондон и Кито

3342
ЕС: Случаят Асандж е двустранен въпрос между Лондон и Кито

ЕС не смята да се меси в спора между Лондон и Кито след решението на властите в Еквадор да предоставят политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се укри в посолството на страната в Лондон.

"Това е главно двустранен въпрос между Великобритания и Еквадор. Но делегацията на ЕС в Кито следи случая отблизо, поддържа контакти с посолството на Великобритания", съобщи говорител на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

"Надяваме се, че проблемът ще бъде разрешен чрез диалог и пълно придържане към приложимото международно право", допълни говорителят. Говорителка на еврокомисарката по правосъдието и вътрешния ред Вивиан Рединг припомни от своя страна, че срещу Асандж е издадена европейска заповед за арест и той ще трябва да бъде изслушан от съдиите в Швеция, предаде БГНЕС.

"Г-н Асандж е с повдигнати обвинения в Швеция, така че той трябва да бъде изслушан от съдиите в Швеция и от своите жертви, защото те също заслужават да се изправи пред съда", заяви говорителката Мина Андреева. "Европейската заповед за арест е инструмент, който трябва да се използва, разрешавайки на Асандж да изслуша и да отговори на отправените му обвинения в юрисдикция, където са извършени актовете, породили обвиненията", допълни говорителката.

Еквадор предостави политическо убежище на Асад, който от два месеца се укрива в посолството на страната в Лондон. Британското правителство обаче заяви, че това решение "не променя нищо" и припомни задължението си да го екстрадира в Швеция.

Редактор: Калина Здравкова

Еквадор иска подкрепа срещу заплахите на Лондон

Еквадор призова Организацията на американските държави /ОАД/ и Съюза на южноамериканските нации /УНАСУР/ да проведат извънредно засед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com