Фюле: Македония може да започне преговори през 2013 г.

8756
Фюле: Македония може да започне преговори през 2013 г.

Македония може да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз /ЕС/ още следващата година без да е решила продължаващия години наред спор с Гърция за името на страната, предаде БГНЕС.

Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле.

Според него има положителни знаци от двете страни и те са подсказали, че решението на спора за името може да дойде след началото на преговори и няма да бъде условие за започването им. Ако Македония бъде оставена да чака за неопределено време, това може да разпали опасно етническо напрежение между преобладаващото население и албанското малцинство, подчерта Щефан Фюле и обвърза засилването на етническите сблъсъци в Македония тази година с продължаващата липса на напредък в интеграцията на Скопие в ЕС и НАТО заради спора с името.

"Силно вярваме, че началният етап на преговорния процес може да създаде необходимия импулс не само за обсъждането, но и за решаването на този проблем", поясни още Фюле пред Ройтерс.

Ако въпросът обаче не бъде решен в този начален етап, може да се стигне до забавяне или дори спиране на преговорния процес, предупреди еврокомисарят.

Редактор: Десислава Ушатова

Да си македонец в Гърция

Македонците в Гърция са няколкостотин хиляди - така поне твърдят от партията на македонците в Гърция. Но докато редица международни о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com