Хакери източиха 45 млн. долара от дебитни карти по цял свят

26177
Хакери източиха 45 млн. долара от дебитни карти по цял свят

Опасността хакери да оберат банка е достатъчно голяма не само като сюжет на филм. Днес обаче светът стана свидетел на един от най-крупните онлайн обири изобщо, а със сигурност най-крупният чрез престъпление по интернет.

За броени часове хакери успяха да откраднат 45 млн. долара, източвайки банкомати от цял свят. Те го сторили след като успели да разбият база данни за дебитни карти. Американските власти задържаха осем от организаторите и повдигнаха обвинения срещу тях. Извършени са арести и в други страни, информира БНТ.

Предотвратиха опит за обир на банка в София

Предотвратен е опит за обир на банков клон в София. Около 22 ч. в неделя трима се опитали да разбият трезор на „Алианц" на бул. &...

Крупният обир си има предистория - през декември миналата година и февруари тази година с две атаки над банки в ОАЕ и в Оман хакерите стигат до ключовата информация за дебитните карти. Те се сдобиват с данните им, елиминират лимитите за теглене на пари, създават ПИН-кодове за достъп и после изпращат мрежа от доверени хора, които бързо да изтеглят пари в брой в различни градове по света. Тегленето ставало с каквато и да е пластмасова карта - стара хотелска карта-ключ или кредитна карта с изтекъл срок, тъй като обирджиите разполагали с данните за сметката и правилните кодове.

Именно така е заловен единият от заподозрените, докато бил на банкомат - многобройни камери за видеонаблюдение засекли как раницата му се издува, пълнейки се с банкноти. Само нюйоркската група е източила 2,8 милиона за по-малко от ден.

"Това е най-голямата кражба от този тип, която сме виждали. Това е банковият обир в 21 век, който чрез интернет се е разпрострял в целия свят, но вместо маски и оръжия, киберпрестъпниците използват лаптопи и хакерски програми", коментира прокурорът на Бруклин Лорета Линч.

Арестуваните седем души в Ню Йорк са американски граждани, произхождащи от Доминиканската република, малко над 20-годишни. Всички са се познавали, били са вербувани заедно, както е станало и с клетките в другите страни. Ако бъдат осъдени, ги заплашват 10 години затвор.

Властите в Япония, Канада, Германия, Румъния и 12 други страни са участвали в разследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com