"Хамас" поиска извинение от България

14393
"Хамас" поиска извинение от България
Причината за експулсирането била натиск от страна на Израел

Правителството на "Хамас" в Ивицата Газа осъди експулсирането от България на негова делегация, пристигнала на посещение в страната, като обвини за това израелския натиск, съобщи палестинската агенция Маан, цитирана от БГНЕС.

Българските сили за сигурност щурмуваха хотелските стаи на делегацията на "Хамас", като наредиха на членовете й да напуснат страната, съобщи движението в комюнике. "Ние осъждаме този акт, който отразява мащаба на отстъпчивостта пред ционисткия натиск", заяви говорителят на палестинското правителство Тахер ал-Нуну.

Лидерът на "Хамас" и депутат Яхия ал-Абадсех заяви, че действията на българското правителство противоречат на всички дипломатически норми и допълни, че акцията показва огромния натиск, на който са подложени палестинските лидери.

Председателят на парламента Ахмад Бахар призова България да изпрати официално извинение и заяви, че пристигналите на посещение депутати са били защитени с парламентарен имунитет.

Визитата беше определена от "Хамас" като знак за все по-широкия прием на движението в Европа, но България съобщи, че правителството не е канило представителите. Посланикът на Палестинската автономия в България Ахмед Мадбух заяви пред агенция Маан, че българското Външно министерство го е информирало, че съжалява за присъствието на делегацията на "Хамас" и взело решение да я помоли да напусне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com