Камерън: Ще блокирам европейския данък върху финансовите транзакции

2954
Камерън: Ще блокирам европейския данък върху финансовите транзакции

Великобритания ще наложи вето върху всеки опит за въвеждане на всеобщ за целия Европейски съюз данък върху финансовите транзакции, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от „Дейли Телеграф”.

Той посочи, че Франция, Германия и другите страни, подкрепящи тази мярка, ако желаят, могат да я приложат в своите държави. Но въвеждането й при условие, че в останалата част от света няма подобен данък, ще доведе до повишаване на безработицата и ще засегне просперитета на Европа.

„Аз ще блокирам въвеждането на този данък, освен ако страните в останалата част от света не се споразумеят едновременно да предприемат подобна мярка”, подчерта Камерън.

В същото време Камерън остави отворена вратата за Великобритания да предостави милиарди евро за подпомагане на Международния валутен фонд и индиректно на страдащите страни в еврозоната, като тази стъпка вероятно ще разгневи евроскептиците сред депутатите на Консервативната партия, пише „Файненшъл таймс”.

Тези планове на британския премиер вероятно ще бъдат приветствани от Франция и Германия, но ще трябва да преминат оспорван парламентарен вот във Великобритания, а последния път, когато Камерън поиска разрешението от депутатите за увеличаване на британския принос в МВФ, 30 депутати от неговата партия гласуваха против това решение заедно с лейбъристите.

От екипа на Камерън подчертаха, че не е взимано решение за увеличаване на британския принос над одобрените от парламента 10 милиарда лири. Но източници близки до правителството посочват, че ситуацията може да се промени, ако Япония и други водещи страни като Китай и Бразилия решат да увеличат капитала на МВФ, за да подпомогнат борбата с кризата в еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com