Китай стана търговец №1 в света, надмина САЩ

6748
Китай стана търговец №1 в света, надмина САЩ

Китай надмина САЩ и стана №1 в света по търговски стокообмен, съобщи в. "Гардиън". за 2012 г. Поднебесната империя е регистрирала внос и износ с общ обем от 3,87 трилиона долара, докато Щатите имат 3,82 трилиона долара.

Увеличението показва зависимостта на китайската икономика от връзките с останалата част от света за създаване на нови работни места и генериране на доходи в сравнение със САЩ. Американската икономика - 15 трилиона долара - "тежи" два пъти повече от китайската - 7,3 млрд. долара - и е насочена повече към задоволяване на вътрешния си пазар. САЩ продължават да са не само най-големият вътрешен пазар за стоки, но и за услуги. Но докато дефицитът в американската търговия (700 млрд. долара през 2012 г.) е голям и продължава да расте, Китай има за същия период положителен баланс от 231,1 милиарда долара.

Превръщането на Китай в основен търговски партньор за западни стоки ще разруши съществуващите регионални търговски блокове, твърди Джим О`Нийл от Голдмън Сакс. Например, в края на десетилетието Германия може да започне да изнася два пъти повече стоки за Китай, отколкото за Франция, каза той пред агенция "Блумбърг"
.

"За много страни по света Китай се превръща бързо в най-важния търговски партньор в двустранен план. Поради което в края на десетилетието много европейски държави ще имат по-голяма като обем двустранна търговия с Китай, отколкото със свои партньори в Европа."

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com