Кубинците ще могат да пътуват в чужбина от понеделник

11777

Кубинците ще получат право да пътуват в чужбина от понеделник, когато ще влезе в сила реформата на миграционния закон, приложена от президента Раул Кастро и очаквана с нетърпение от населението, предаде БГНЕС.

"От 14 януари всички хора над 18-годишна възраст ще могат да пътуват" извън острова, заяви пред кубинската телевизия полковник Ламберто Фрага, представител на имиграционните служби. Непълнолетните също ще могат да излизат от страната при условие, че разполагат с нотариално заверено разрешително от родителите или настойниците си.

Законът ще бъде от най-голяма полза за близо 2 милиона кубинци, живеещи в чужбина, от които 80% в САЩ, главно в щата Флорида, както и за спортистите и представителите на други професии, избягали от родината си по време на турнета, състезания или мисии в чужбина.

Президентът Раул Кастро съобщи на 16 октомври, че миграционната реформа, първата голяма социална мярка на комунистическия режим, отваряща вратите към чужбина за кубинците, ще влезе в сила от 14 януари 2013 г. "Решението на властите да променят миграционния закон признава, че страната има миграционен потенциал", заяви пред АФП директорът на Центъра за демографски изследвания на университета в Хавана Антонио Аха, един от експертите по имиграционните въпроси на острова. "Почти сигурно е, че в понеделник броят на молбите за паспорти от кубински граждани ще нарасне", допълни той.

От 60-те години на миналия век кубинците, желаещи да напуснат острова, трябваше да искат "картбланш" и да представят поканително писмо от чужбина, където можеха да останат не повече от 11 месеца. При нарушаване на закона имуществото им биваше конфискувано и те бяха смятани за окончателни невъзвращенци, обикновено без възможност за завръщане. Според новия закон времетраенето на престоя в чужбина се увеличава от 11 на 24 месеца.

В миналото формалностите - паспорт, разрешително за излизане, сертифициране на документите, виза от приемащата страна, можеха да струват до 500 долара, които прибавени към самолетния билет, често правеха пътуванията невъзможни за кубинците. Официалната месечна заплата в страната е 20 долара.

САЩ изразиха задоволство от решението на Куба да сложи край на задължителното разрешително за излизане за кубинските граждани. Според страната то съответства на "Всеобщата декларация за човешките права, която постановява, че всички трябва да имат право да напускат която и да е държава, включително собствената, и да могат да се връщат в нея, да могат да отиват и да се връщат".

Предприетите от Раул Кастро реформи дадоха повече възможности за кубинския частен сектор с възстановяването на правото за купуване на коли и къщи, прекратяването на прекомерните забрани, разрешаването на притежанието на мобилни телефони и предоставянето на право за пребиваване в хотели. Не всички кубинци обаче ще могат да се придвижват свободно. Класните спортисти, една от гордостите на Кубинската революция, някои ръководители и представители на основни професии ще продължат да имат ограничени права за напускане на страната.

Правителството оправда ограниченията с аргумента, че САЩ окуражават от десетилетия "изтичането на мозъци" и бягството на спортни звезди. В последните години над 30 класни спортисти избягаха от родината си по време на състезания в чужбина. Сред тях бяха много шампиони по баскетбол, футбол и бейзбол. Тази седмица властите съобщиха, че лекарите също ще могат да пътуват безпрепятствено.

Редактор: Десислава Ушатова

Дисидентите, които според режима са "наемници" на САЩ, се опасяват, че ще продължат да се сблъскват с ограничения за пътуване в чужбина, тъй като новият закон предвижда, че излизането от страната може да бъде забранено при опасения за "националната сигурност". "Ясно е, че правителството ще продължи политиката на дискриминация към хората, които не подкрепят режима", заяви дисидентът Елисардо Санчес, който оглавява нелегалната, но толерирана Кубинската комисия по човешките права и националността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com