Македония очаква България и Гърция да я подкрепят за ЕС

11036
Македония очаква България и Гърция да я подкрепят за ЕС

Очаквам Гърция, която е най-старият член на Европейския съюз в нашия регион и приятел на политиката на разширяване, да се съгласи със започването на преговори на Македония през декември, за да се реализира европейската интеграция на всички балкански страни. Македонските граждани очакват същото и от България.

Това заяви македонският премиер Никола Груевски по време на регионална конференция, посветена на осъществяването на реформите за влизане в ЕС до 2020, предаде БГНЕС.

Нашето желание е да извървим заедно с Гърция пътят за членството в ЕС, добави той.

"Никой повече от Македония не желае да се отстрани последната пречка, която стои на пътя към осъществяването на нашите европейски и евроатлантически цели. Както много пъти досега, бих желал да потвърдя, че искаме интензифициране на разговорите с Гърция под егидата на ООН и час по-скоро да достигнем до решение, според международното право и демократични принципи", заяви Груевски.

Според него историята е показала, че блокадите и отсъствието на компромис никога няма да доведат до решаването на двустранните въпроси.

Спирайки се на регионалното сътрудничество, Груевски заяви, че Македония ще продължи политиката на добри отношения с всички съседи. В тази връзка той спомена сътрудничеството с България, което е от особена важност за Македония.

"Но, едновременно с това трябва да оставим историята на историците. Декларацията от 1999 е добра рамка за по-нататъшното развитие на двустранните отношения. Имаме и богата рамка от двустранни договори, които трябва да ни послужат за интензифициране на сътрудничеството по конкретни проекти от взаимен интерес", добави Груевски.

Редактор: Десислава Ушатова

Македония пак провокира: България е СРЕД първите, които ни признаха; танковете им не ставаха за нищо

Бившият министър на външните работи на Македония Слободан Чашуле (2001 - 2002 г.) заяви, че България била една от първите страни, призн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com