Може ли Каталония без Испания?

9969
Може ли Каталония без Испания?

На плаката той стои с разперени ръце подобно на Мойсей пред Червено море. Премиерът на испанската автономна област Каталония, Артур Мас, намери своята мисия – да преведе народа си извън Испания. Днес по инициатива на Мас се провеждат регионални избори, като вотът вече придоби оттенък на референдум за независимостта на испанския регион. А социологическите проучвания прогнозират голям успех за Мас.

Дали това е блъф за сразяване на централното правителство или старателно изградена стратегия? От конституционна гледна точка отцепването е почти невъзможно. Още повече, че когато Артур Мас говори за „приятелска раздяла” и представя бъдещата независима Каталония като „нова държава в Европа”, Мадрид и Брюксел бързат да го поправят: ако Каталония напусне Испания, тя ще излезе автоматично от Европейския съюз.

Но каква е причината за този бунт? Според Хавиер Арбос, професор по конституционно право в университета в Барселона, Мадрид твърде дълго е игнорирал каталонските тревоги. „Кризата се оказа катализатор и днес отцепническите настроения вече се подхранват не от исторически или лингвистични, а от икономически претенции. Испания вече е приемана като тежест”, коментира Арбос.

Твърде много упреци

Списъкът с разочарованията е дълъг. Сред тях е недостатъчно разработено летище, високоскоростна железопътна мрежа, която отива към Галисия, вместо да свързва средиземноморския коридор – от Барселона до Валенсия и Алхесирас. Накрая идва и убеждението, че Барселона плаща повече на централното правителство, отколкото получава в замяна. „Каталония дава един от най-големите приноси сред 17-те испански региона, а в замяна получава по-малко държавни инвестиции на глава от населението, отколкото области като Андалусия и Естремадура”, казва икономистът Нуриа Бош от Икономическия институт в Барселона.

Според изчисленията на правителството в Каталония регионът има фискален дефицит между 7 и 9% всяка година. Опитите на Барселона да предoговори отношенията си с Мадрид чрез получаването на нов статут за региона завършиха в юридическа задънена улица през 2010 година. А „фискалният пакт” за получаване на независимост при управлението на данъците, който бе поискан от Артур Мас през септември, бе отхвърлен с лека ръка от премиера на страната Мариано Рахой.

Опасност от бойкот

Уклонът на премиера на Каталония към сепаратизма изненада икономическите среди. В Мадрид и Барселона вече се питат какви ли ще са последствията от тази перспектива, след като регионът генерира 19% от брутния вътрешен продукт и над 30% от износа на Испания. „Ако Каталония спечели независимост, ние си тръгваме”, предупреди Хосе Мануел Лара, президент на влиятелното испанско издателство „Планета” със седалище в Барселона. Той бе един от малкото собственици на фирми, които се изказаха публично по този въпрос. В тесен кръг обаче каталонските бизнесмени също изразяват опасения, че ще трябва да платят за щетите, предизвикани от подобно развитие на събитията. Те знаят, че в случай на отцепването на региона срещу тях ще има бойкот от страна на останалата част на Испания. Филип Саман, директор на Френската търговска камара в Барселона, успокоява разтревожените: „Артур Мас винаги е заявявал, че е приятелски настроен към бизнеса и вероятно все още е. Каталония е един от големите износители на Испания и затова ще продължи своето интернационализиране”.

Шаланж

В Каталуния ще се проведат избори за местен парламент

Местните избори, които предизвикват големия интерес на политическите кръгове и обществеността както в самата Испания, така и в извън гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com