Светът в ужас: ГМО предизвиква рак!

52758
Светът в ужас: ГМО предизвиква рак!

Проведени в тайна опити с плъхове доказаха, че след употреба на генномодифицирана царевица, животинките развили големи ракови образувания, съобщи Евронюз.
Група френски учени хранили плъховете две години с царевица, внасяна в Европа от американската компания “Монсанто”, която е сертифицирана от европейските власти.

След проучване се оказало, че всеки ГМО продукт, който се внася в Европа, се изследва в продължение на три месеца за вредни въздействия и след това се пуска на пазара. Но според тестовете някои от плъховете умирали от рак на четвъртия месец.

Това означава, че действащите в момента тримесечни тестове са неефективни и това поставя под съмнение за вреда от ГМО продукти, използвани в дълъг период от време, смятат учените. Във Франция вече се заговори за промяна на системата и много по-строго сертифициране и изследване на ГМО продуктите.

Европа на нокти за ГМО-рака

Френски учени откриха връзка между генномодифицираната царевица и ракови заболявания. Резултатите от двугодишни изследвания на независи...

"За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни!", заяви ръководителят на проучването проф. Жил-Ерик Сералини.

"От изследването пролича, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с "Раундъп". Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни. "Дори и при най-ниски дози на "Раундъп" станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези", констатира Сералини.

"Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара", коментира Сералини.

В Европейския съюз днес са разрешени 46 вида храни, в това число и царевица, които са генномодифицирани. Затова и данните от опитите на френските учени имат силен обществен отзвук.

ГМО опасност: Няма задължение модифицираните продукти да са обозначени

Европейското законодателство не задължава производителите на животински храни да обозначават наличието на ГМО, предаде Тв7. При пок...

Български екологични организации днес излязоха с искането кабинетът да спази обещанието си от 2010 г. и да забрани с документ някои сортове генно модифицирана (ГМО) царевица. От сдружението „Агролинк“ настояват за незабавно спиране на вноса на всички фуражи или други храни, третирани с хербицида „Раундъп“.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com