Незаконни подслушвания имало във Франция

3436
Незаконни подслушвания имало във Франция

Френското външно разузнаване e прихващало информация от компютърни и телефонни комуникации, същото, за което критикуваше американска програма Призма, твърди в. "Монд". Данните били трупани в суперкомпютър в главната квартира на DGSE, което е еквивалент на британското МИ6. 

Операцията е "напълно незаконна, извън всякакъв контрол", твърди вестникът. Другите френски служби получавали достъп до тези масиви от информация тайно. Все пак не е ясно дали френската операция е чак толкова мащабна като Призма. Засега официален Париж не е реагирал на публикацията в "Монд". 

САЩ и Германия ще обсъждат на специална среща скандала с подслушванията

Представители на американските и германските специални служби ще направят съвместна среща, на която ще се обсъжда скандала с подслушван...

Според първоначалната информация спецовете от DGSE са анализирали т. нар. метаданни, т.е. кой, с кого, кога и къде комуникира, но не и съдържанието на имейлите и телефонните разговори. Всички комуникации вътре във Франция, както и между Франция и целия свят били държани под око, пише "Монд". Според изданието данните били трупани в три подземни етажа на главната квартира на шпионското ведомство в Париж. Експерти казват, че операцията била насочена предимно към разкриване на терористи. Но мащабите показвали, че на практика всеки по всяко време може да бъде шпиониран. Френският президент Франсоа Оланд остро разкритикува американската Призма, особено след като стана известно, че спецовете от Агенцията за национална сигурност са подслушвали официалните комуникации на правителствата на страните от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com