Никола Вапцаров - внук: Дядо се определяше като българин

82384
Никола Вапцаров - внук: Дядо се определяше като българин

Книгата „Дело 585”, издадена във връзка с годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, беше представена на конференцията „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?", която се проведе в Брюксел. Това съобщи Никола Вапцаров – внук, който присъства на събитието, предаде Фокус.

По думите му в книгата са важни няколко момента. „Първо, кой е убил Вапцаров? На самата корица на книгата са изобразени - това са Хитлер и царят. Без да говорим и коментираме убийството на Вапцаров, това са българските управници фашисти. Вторият изключително интересен момент е принадлежността на Вапцаров. В края на книгата ние публикуваме въпросник, в който той със собствената си ръка е написал: „Аз, Никола Йонков Вапцаров, с баща българин Йонко Вапцаров, майка Елена Везьова Вапцарова, българка, сестра Райна Вапцарова, българка, брат Борис Вапцаров, българин, аз, гражданство българин, източноправославен, с българско самосъзнание...”. Това е въпросникът, който му е бил даден да попълни в дирекцията на полицията като последен документ”, каза Никола Вапцаров - внук.

Б.Димитров: Заради казуси като с Вапцаров не трябва да отблокираме Скопие

Никола Йонков Вапцаров винаги е бил смятан за български поет, както в българската литературна история и българската литературна мисъл, ...

На въпрос каква е историята на писмото, което излиза през 60-те години в България в един вестник от майката на поета - Елена Вапцарова, по повод подобни спекулации, Никола Вапцаров – внук обясни: „Доколкото си спомням, тогавашният председател Кръсте Цървенковски беше подел една кампания, която започна тогава и тлее до ден - днешен – за произхода на Вапцаров, че е македонец, с македонски корени и т.н. Тогава баба Елена страшно се възмути и написа това писмо, даде му гласност и го публикува. Много добре си спомням това нещо”, каза Никола Вапцаров – внук.

По думите му голям интерес е имало към днешната конференция. "Около 77 души присъстваха в една от най-престижните зали на ЕС, сред тях седем евродепутати, разбира се – Евгени Кирилов, Илияна Йотова и други. Има коктейл, на който разискванията продължават, страшно им е интересно и делото на Вапцаров, и принадлежността му. Общо взето – всички са много възмутени как може въобще да има претенции в тази насока”, каза още Никола Вапцаров - внук.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com