Промени в управляващата партия и в правителството на Турция преди местните избори

13394
Промени в управляващата партия и в правителството на Турция преди местните избори

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) рязко засили подготовката си за местните избори в страната през април 2014 година. Очаква се като кандидати за кметове в някои от най-големите турски градове да бъдат издигнати и сегашни министри, което налага спешна ревизия на кабинета на Реджеп Тайип Ердоган. Това определено предизвиква още отсега раздвижване в средите на управляващата партия. Защото премиерът Реджеп Тайип Ердоган е дал срок до октомври-ноември да приключи процесът за номиниране и издигане на кандидатури.

Извършените анкети от три независими една от друга агенции за проучване на общественото мнение вече са разгледани и оценени от Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на ПСР. На 13 септември темата отново и по-подробно ще бъде дискутирана от висшето ръководство на управляващата партия.

Официално: Сух режим в Турция

От вчера вечерта в Турция вече официално влезе закон, който забранява продажбата на алкохолни напитки в магазините от 22:00 часа до 06:...

Според резултатите от проведените анкети, на местните избори ПСР без проблем ще спечели кметските места в 21 от всичките 29 най-големи градове в Турция. В пет от най-големите турски общини резултатите ще зависят от личните качества на кандидатите за кметове. Освен това е очевидно, че в югоизточните турски провинции - Диарбекир, Ван, Мардин и Батман, шансовете на ПСР са минимални. Там се очаква кметските места да бъдат спечелени от легалната и парламентарно представена кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД). Същевременно в провинция Измир по стара традиция води основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НПР).

В предоставените на ЦИК на ПСР резултати от анкетите се вижда, че сегашните кметове на Анкара и Истанбул от управляващата партия – Мелих Гьокчек и Кадир Топбаш, водят с над 50%, валидирано от отговорите на въпроса: „Кого искате да видите като кмет на града.”.

При дадените отговори на този въпрос обаче фигурират и имена на редица сегашни министри. За град Измир това е министърът на транспорта Бинали Йълдъръм; за Мерсин - министърът на икономиката Зафер Чаглаян; за провинция Хатай - министърът на правосъдието Садуллах Ергин; за Газиантеп – министърът на семейството и социалната политика Фатма Шахин; за Бурса - министърът на труда Фарук Челик.

ЦИК на ПСР не поставя на фокус само местните избори, а използва подходящия повод да направи оценки и заключения и за бъдещата работа на турския Меджлис.

ПКК спира изтеглянето си от Турция

Кюрдската работническа партия /ПКК/ съобщи, че прекъсва изтеглянето на бойците си от турската територия, започнало през май в рамките...

В тази връзка управляващата партия се готви да внесе промени, съгласувани с кметската надпревара и във вътрешния правилник за работа на турския парламент. Взето е решение например, приоритетно в Меджлиса да се направят предложения за корекции на въведените ограничения относно носеното облекло на обществени места (проблемът с „мюсюлманските забрадки като политически символ”), а също така и за употребата на алкохолни напитки в официалните държавни и местни институции.

CNN Turk

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com