Пуси Райът се извиняват, но не се признават за виновни

6157
Пуси Райът се извиняват, но не се признават за виновни

Трите млади жени от руската пънк група Пуси Райът се извиниха днес пред съда и поискаха да бъдат освободени при започването на делото по обжалването на присъдите им в московския градски съд, предаде БГНЕС.

На 17 август Надежда Толоконникова (22 г.), Екатерина Самуцевич (30 г.) и Мария Альохина (24 г.) бяха осъдени на две години в затворнически лагер за "хулиганство" и "подстрекаване към религиозна омраза" за това, че през февруари нахлуха в московската катедрала "Христос Спасител" и изпълниха "пънк-молитва" срещу днешния президент и тогавашен премиер Владимир Путин.

"Ние не сме искали да обидим вярващите", заяви Самуцевич в остъклената клетка. "Ако е имало някаква обида, ние се извиняваме. Нашата акция беше политическа. Аз трябва да отговарям за собствените си действия", обясни тя. "Ние трите сме невинни и лежим в затвора заради политическите си убеждения", заяви Альохина и също поиска отмяна на присъдата и освобождаване. Подобно изказване направи и Толоконникова: "Готова съм да се извиня, ако съм обидила хора, но покаяние е невъзможно, защото това би означавало, че нашата акция е била антирелигиозна, а то не е така."

ПАСЕ призова Русия да освободи "Пуси Райът"

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призова руските власти незабавно да освободят музикантките от пънк групата „Пуси Рай...

Мария Альохина припомни някогашно изявление на президента Владимир Путин за името на групата. "Президентът смята, че името на групата ни е неприлично, а в превод то означава "Бунт на котетата". Това не е по-неприлично от неговите призиви да натикаме неприятелите си в нужника", подчерта Мария сред смеховете в залата и протестите на съдиите, които я прекъснаха. Тя визираше изказване на Путин преди години по адрес на чеченските бунтовници.

"Ако нашата присъда бъде потвърдена и ни изпратят в лагер, ние няма да замлъкнем, дори да ни изпратят в Сибир или Мордовия", подчерта Мария Альохина.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com