Разследват президента на Аржентина за нарушение на изборния закон

7550
Разследват президента на Аржентина за нарушение на изборния закон

Аржентинският федерален прокурор Хорхе ди Лельд започна разследване срещу президента на страната Кристина Фернандес де Кирхнер по обвинения в нарушаване на изборния закон, съобщиха медиите в събота, предаде БГНЕС.

Преди седмица Кирхнер взе участие в откриването на воднопречиствателна станция на държавната корпорация AySA, а по-късно участва в митинг в завод за производство на перални машини. Опозицията твърди, че нейните действия са в нарушение на федералните изборни закони и затова тя е подала сигнал до прокуратурата. На митингите Кирхнер водила пряка агитация в подкрепа на проправителствените кандидати в предстоящите на 11 август първични избори. На тях гласоподавателите ще определят кандидатите за предстоящите парламентарни избори през октомври.

Опозицията посочва, че по закон две седмици преди изборите държавният глава не може да участва в масови митинги при откриването на държавни предприятия.

Според Ди Лельо сега трябва да се определи дали речта на президента може да се тълкува като част от предизборната кампания. Според закона нарушението на съответните правила се наказват с лишаване от право на участие в политическа дейност за период от една до десет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com