Решават бюджета на ЕС

6129
Решават бюджета на ЕС

Лидерите на Европейския съюз, сред които и премиерът Бойко Борисов, започват двудневен съвет в Брюксел, на който би трябвало да постигнат споразумение за бюджета на съюза за следващите седем години. Предишните разговори през ноември се провалиха, след като разногласията как да се харчат парите не бяха изгладени, съобщи агенция КРОСС.

И сега има вероятност да не бъде постигнато съгласие как да се харчи бюджетът от един трилион евро, съобщи БНТ. Всяка страна има предпочитания и иска повече пари за тези области, от които би се облагодетелствала тя.

Все пак има общи приоритети, според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой - например осигуряването на пари за младежка заетост в най-засегнатите от младежка безработица страни.

"Бюджетът трябва да бъде умерен, да отразява усилията за пестене в страните-членки. Ето защо за първи път ще има съкращения в реални измерения, в сравнение с досегашния бюджет", коментира председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

За България е много важно колко пари ще бъдат отпуснати за фонда за сближаване, за компенсации за затворените блокове на АЕЦ Козлодуй и за общата селскостопанска политика.

Редактор: Е. Гигова

ЕС и Италия ще спасяват Помпей

Европейският съюз и Италия стартират мащабна реставрация на древния град Помпей, разрушен преди близо 2 хил. години при изригване на ву...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com