Сирия заплаши Израел

8793

Сирия заплаши да отмъсти за израелското въздушно нападение. Сирийското външно министерство излезе с декларация, в която осъжда Израел и държавите, които го защитават, като отговорни за нападението и заяви ясно правото на страната да защитава територията и суверенитета си, съобщава агенция САНА, цитирана от БГНЕС.

Дамаск призовава компетентните институции в ООН да предприемат необходимите стъпки след това тежко нарушение от страна на Израел и да гарантират, че подобни действия няма да се повторят. Сирийският посланик в Ливан Али Абдел Карим Али също подкрепи правото на страната си да отговори на "ционистката агресия". По думите му Израел, САЩ и съучастниците им в Близкия изток били наясно, че Дамаск може да вземе решение за изненадващ отговор в резултат на агресията. "Компетентните сили трябва да изберат какъв ще бъде отговорът и да определят средствата и мястото", подчерта посланикът в ливанската електронна медия Ал Ахад, която е близка до Хизбула.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун изрази голяма загриженост от инцидента и призова страните в конфликта да избягват ескалация на напрежението в региона. Той поиска всички страни да спазват стриктно международните закони, в частност съблюдаването на териториалния интегритет и суверенитет на всички страни в региона."

Обстановката в Сирия ще бъде тема на тристранна среща в събота, в която ще участват американският вицепрезидент Джо Байдън, руският външен министър Сергей Лавров и лидерът на основната опозиционна групировка Сирийска национална коалиция Моаз ал-Хатиб.

Редактор: Десислава Ушатова

Калкулиран риск

Според медийни публикации в сряда сутринта Израел е атакувал конвой с оръжия за „Хизбулла” на границата между Ливан на Сир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com