След повторното преброяване на гласовете в Ирак начело пак е Муктада Садр

1712
След повторното преброяване на гласовете в Ирак начело пак е Муктада Садр
Снимка: Getty Images/Guliver

Алиансът на националистическия шиитски духовник Мукдада Садр печели парламентарните избори през май в Ирак след повторното ръчно преброяване на бюлетините, съобщи избирателната комисия, цитирана от световните агенции, цитирани от БГНЕС.

По този начин се открива възможност за формиране на правителство - три месеца след изборите в близкоизточната страна.

Окончателно - в Ирак печели човек, който е против САЩ и против Иран

Коалицията "Саирун", начело с радикалния шиитски лидер Муктада Садр победи на парламентарните избори в Ирак. Окончателните резултати от...

Твърденията за измами подтикнаха върховния съд да нареди частично ръчно преброяване на бюлетините. Но съвместната листа на Садр и комунистите запази всичките си 54 места, които спечели, и стана най-големият блок в 329-местния парламент в Ирак.

Единствената съществена промяна, произтичаща от повторното преброяване, ще бъде допълнително едно място за Съюза на завоюване на бивши проирански паравоенни бойци. Съюзът на завоюване остава на второ място, но вече с 48 места вместо 47. Блокът на премиера Хайдер Абади остава на трето място с 43 места.

След като върховният съд официално обяви окончателните резултати, президентът има 15 дни да свика парламента, който след това трябва да избере новия държавен глава, и да започне процеса по формиране на правителство и нов премиер.

Садр вече подписа коалиционно споразумение с шиитската група Ал-Хикма на Амар Хаким, която след повторното преброяване ще разполага с 19 депутати и със имащия светски възгледи досегашен вицепрезидент Ияд Алауи, който сред сунитите има най-много депутати – 21.

Изборите в Ирак се печелят от крайни партии

Двете антисистемни партии създадоха изненада на парламентарните избори в Ирак като изпревариха партията на премиера Хайдар ал Абади, со...

Сформирането на правителство няма да е лесно и бързо, защото дори с подкрепата на Алауи и Хаким, Садр ще може да има подкрепата на малко под 30% от депутатите. Днес духовникът заплаши по-скоро да постави своя блок в опозиция, отколкото да сформира правителство, ако останалите партии откажат да подкрепят 40-те негови искания, които той направи „за да се задвижи политическият процес в правилната посока“. Сред тези искания са отхвърлянето на сектантските квоти, отказът за връчване на правителствени портфейли на предишни титуляри на ведомства, отказ от даване на постове на депутати с двойно гражданство и изгонване на корумпирани служители.

Подкупите и корупцията се смятат за голям проблем в страна, в която гражданите казват, че не могат да се възползват от огромното ѝ петролно богатство. Официално през последните 15 години 40 милиарда долара бяха отпуснати на енергийния сектор, но значителна част от тях бяха отстранени от корумпирани политици и бизнесмени, които оформиха фалшиви договори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com