Студът взе близо 200 жертви в Източна Европа

6208
Студът взе близо 200 жертви в Източна Европа

Студената вълна отне живота на най-малко 194 души в Източна Европа. Мразовитите температури в Русия ще се запазят до понеделник, докато в другите източноевропейски държави живакът започва да се връща към нормалните си стойности, предаде БГНЕС.

В Русия, където от една седмица температурите се задържат под минус 20 градуса по Целзий в Москва и под минус 50 градуса по Целзий в някои области на Сибир, двама души починаха в последните 24 часа, съобщи медицински източник, цитиран от РИА "Новости". Така броят на починалите от измръзване достигна 56 души от 14 декември. Общо 371 души са били приети в болница.

В Украйна 83 души са жертвите на студа, от които 57 са починали на улицата, съобщи съветникът в министерството на здравеопазването Владимир Юрченко, без да уточнява кога е станало това. Той допълни, че 526 души в момента се намират в болница заради измръзване. Тази нощ термометрите достигнаха минус 43 градуса по Целзий в област Хабаровск в Далечния изток и минус 47 градуса по Целзий в Красноярск, Сибир, съобщи руският метеорологичен център.

В Украйна, която от няколко седмици е в плен за обилен снеговалеж, живакът падна до минус 15 градуса по Целзий тази нощ, обичайна температура в този период от годината. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че 93 селища, главно на Кримския полуостров, остават без ток.

В Полша полицията съобщи днес, че 49 души са починали от студа от 1 декември насам. Студеното време в страната отне живота на 19 души през декември 2011 г. и на 134 души година преди това. В Латвия, където живакът падна до минус 14 градуса по Целзий тази сутрин, пътищата са изключително хлъзгави. За да избегнат инциденти и задръствания в столицата Рига, властите въведоха безплатен градски транспорт, за да насърчат автомобилистите да не използват колите си. Рекорден студ от минус 28 градуса по Целзий беше достигнат в понеделник.

В Латвия най-малко шестима души починаха заради студа в последните седмици, съобщиха полицията и медицински източници. Необичайните ледени температури се очаква да се задържат до понеделник заради продължаващия антициклон, съобщи Руският метеорологичен център. В европейската част на Русия живакът падна до минус 31 градуса в понеделник, след което температурите рязко се повишиха.

В балтийските страни температурите се очаква да продължат да намаляват до понеделник. В други страни от Източна Европа, които в последните дни също бяха засегнати от студената вълна и снега, температурите започнаха да се връщат към нормалното. В Чехия и Словакия термометърът показваше близо нула градуса. Чешката полиция съобщи, че много хора в страната са починали от измръзване, без да посочва конкретни цифри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com