В Марсилия изгониха роми, настанили се в църква

7101
В Марсилия изгониха роми, настанили се в църква

Полицията е изселила 60 роми, настанили се преди време в църква в Марсилия, предаде френската телевизия „Франс 3”. Става дума за 32-ма възрастни и 28 деца от ромски произход, настанили се в църквата „Сен Мартин дАренк”, съобщи местната полиция, която посочи, че на семействата им е било предложено да бъдат пренастанени в хотели, но те са отказали.

„Те предложиха да пренастанят жените и децата, разделяйки семействата”, обяснява причините за отказа на ромите Ксавиер Бланк, заместник-председател на делегацията на католическа благотворителна организация „Марсей секур католик”, станал свидетел на изселването.

В Унгария скочиха на протест срещу ромите

Над 3 000 души се включиха в антиромска демонстрация в унгарския град Мишколц, организирана от крайната десница. Участниците в митинга...

Според него някои от ромите пребивават в църквата от три месеца, а други са дошли, след като са били изгонени от други лагери.

Преди дни „Амнести интернешънъл” призовава властите във Франция да намерят решение за настаняването на изселените роми, съобщи на сайта си френският клон на правозащитната организация.

Последното принудително изселване на роми, пребиваващи на територията на парижкото предградие Ноази ле Гран, се вписва в рамките на серия подобни операции, които се провеждат вече няколко месеца и оставят цели семействата на улицата на условия, повече от несигурни, което противоречи на международното право, посочва организацията. Тя иска от местните власти да намерят допустимо решение за пренастаняването на тези семейства, които в момента се намират в драматично положение. Съгласно международното право, нито едно семейство не трябва да бъде оставено на улицата след принудително изселване, подчерта „Амнести интернешънъл”.

Доклад на „Амнести интернешънъл”, изключително посветен на принудителното изселване на роми във Франция, ще бъде публикуван в края на ноември.

Гръцка ромка застреля убиеца на сина си в атински съд

Гръцка ромка застреля предполагаемия убиец на сина си в една от сградите на съда в Атина и рани друг мъж, съобщиха съдебни и полицейс...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com