Великобритания разреши проучванията за шистов газ

6452
Великобритания разреши проучванията за шистов газ

Британското министерство на енергетиката даде разрешението си за възобновяване на проучванията за шистов газ чрез спорната техника хидравлично разбиване. Разрешението обаче е придружено с нови правила за контрол, за да се избегнат сеизмичните рискове, предаде БГНЕС.

"Шистовият газ представлява нов обещаващ потенциален енергиен източник за Великобритания, който може да допринесе значително за енергийната ни сигурност, намалявайки зависимостта ни от вносния газ", съобщи министърът на енергетиката и климатичните промени Едуард Дейви.

В момента не се правят изследвания за този вид газ в страната и проучванията бяха замразени миналата година. Британската енергийна компания Куадрила Ресурсис трябваше да прекрати през 2011 г. проучванията си в крайбрежната област Ланкашър, Североизточна Англия, след регистрираните леки земни трусове в околностите й.

Разрешението на правителството е придружено с нови мерки за контрол, които предвиждат наблюдение на сеизмичната активност преди, по време и след хидравличното разбиване.

Техниката е забранена във Франция, а критиците й я определят като прекалено замърсяваща. Тя обаче е много използвана от САЩ, където правителството позволи изследването на значителни залежи от шистов газ.

Англичаните вече са малцинство в Лондон

Етническият състав на жителите на британската столица Лондон значително се е променил през последните години. Това показват данните от...

Бумът на добива на шистов газ в САЩ доведе до рязък спад на енергийните цени и британският премиер изрази надежди, че във Великобритания може да последва подобен бум. Правителствени съветници обаче предупредиха, че шистовият газ във Великобритания едва ли значително ще намали цените.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com