Ямбол напът да остане без лекари

47226
Ямбол напът да остане без лекари
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ямбол е сред регионите, в които броят на общопрактикуващите лекари е близо до критичния минимум. По данни на Здравната каса в областта на един семеен лекар се падат средно около 1400 пациенти.

70 са общопрактикуващите лекари в Ямбол и региона. Заедно с тях в областния град работят и две групови практики, а според здравните стандарти, семейните лекари в региона трябва да са с десет повече. Пред лекарските кабинети, особено през зимата, винаги има опашки.

Куп шокиращи факти изплуваха покрай случая с починалото дете в Разград

130 километра – на такова разстояние е трябвало да отиде починалото в края на миналата година осемгодишно момче пред „Спешн...

Д-р Вануша Стефанова например работи като семеен лекар вече 15 години. Започнала е с около 800 пациенти, но днес те са двойно повече. Друг проблем е липсата на млади кадри, тъй като повечето лични лекари са в предпенсионна възраст и скоро няма кой да лекува населението.

Според регистрите на здравната каса, въпреки трудностите, цялото население в Ямбол и региона е обхванато от общопрактикуващите лекари. Здравноосигурените в областта са почти 110 700 души, близо 25 хил. души обаче нямат здравни осигуровки, съобщава ТВ7.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com